Autor: Kaisa Gabral • 27. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andi Saagpakk: Venemaa nõuded on väga ranged

Tuleb tööd teha ja Venemaa välja toodud puudused kõrvaldada, kuid need on väga ranged, märkis Saaremaa Piimatööstuse juht Andi Saagpakk.

Venemaa veterinaaramet kehtestab 9. jaanuarist sisseveokeelu viie Eesti piima- ja kuue kalatööstusettevõtte toodangule, kehtima jäävad ka juba novembris kahele firmale kehtestatud piirangud.

"Mul ei ole hetkel seda tabelit laua peal, et mis täpselt valesti oli. Aga ega meie ettevõttel sellest paremaks küll ei lähe. Arvan, et nüüd tuleb tööd teha esialgu rohkem selle nimel, et saada Venemaa otsus kätte, et saada aru täpselt, kus on puudused ja tuleb vaadata ka seda, kas saab midagi vaidlustada. Minu arvamus on, et kindlasti saab. Lisaks tuleb asuda puuduste lahendamise ja täitmise osa juurde. Eks see ongi meie esmane ülesanne," märkis Saagpakk.

Ta lisas, et alles peale seda selgub kõik muu. "Et kuhu poole turg hakkab kalduma. Praegu on maailma piimaturg suhteliselt nõudluse poole peal ja eks tuleb otsida variante. Ega me oleme Venemaale suures osas eksportinud küll ja see nüüd ilmselt muudab olukorda," viitas Saagpakk Venemaa tollikeelule.

Seda, kui kaua asja lahenemiseni aega minna võib, ei osanud Saagpakk prognoosida. "See võib minna kaks kuud või kaks aastat, erinevad variandid on võimalikud. See oleneb täna ka Eesti tööstustest, kuidas me suudame otsesed puudused kõrvaldada ja kuidas suudab põlumajandusministeeriumi alluvuses olev veterinaaramet seadusandlikku poolt teha," lisas ta.

Saaremaa Piimatööstuse juhi sõnul seisneb probleem ka selles, et ettevõtjad on Venemaa ja ELi erinevate reeglistike vahel. "Eks see on teada-tuntud tõde juba, et Venemaa nõuded mõningate analüüside osas on rangemad, lisaainete uurimist nõutakse rohkem. Kuid selle üle me ei saa vaielda, sest igal maal on õigus oma importtoorainele kehtestada nõuded," märkis Saagpakk.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960