Autor: Eliisa Matsalu • 9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seakasvataja katku ei pelga

Valgamaal Hummulis leitud surnud metsseal diagnoositi sigade Aafrika katk. Metssea leiukohast 8 km raadiusesse jääva farmi Tulevik OÜ üks omanik Harri Tamm seakatku pärast ei muretse.

Kuigi Valgamaal Hummulis leiti surnud seakatkuga metssiga, ei tunne läheduses asuva suurima seakasvataja Tulevik OÜ üks omanik Harri Tamm muret. „Üldse ei värise, isegi unes ei näe,“ ütles ta.

Tamme sõnul pole tõenäoline, et ükski metsloom neile katku sisse toob, samuti vähendab nakkusohtu see, et umbes tuhande seaga Tulevik OÜ on alati kasutanud vaid enda kasvatatud sööta. „Seega oleme kindlad, et meid katk ei hirmuta,“ ütles ta.

Tamme sõnul pandi farmidele juba paar nädalat tagasi kitsendused peale – sigu ei tohi ei sisse ega välja viia ja võõraid ei tohi farmi territooriumile lasta. Samuti on kindlaks määratud teatud ohutsoonid ja võimalikud matmispaigad. Erilisi probleeme piirangud Tamme sõnul ettevõttele ei tekita. „Need on ju väiksed asjad, näiteks piirete ja võrkude ümber panemine,“ ütles ta.

Sellegipoolest on Tamm arvestanud, et võib juhtuda ka kõige mustem stsenaarium. „Selleks juhuks on meil siin olemas suur plats. Kõigepealt kaevame suure juraka augu ja siis peame maha väikse tseremoonia – sead lähevad sisse ja muld tuleb peale,“ rääkis ta.

Kehtestati piirangud

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektor Ago Pärtel märkis, et surnud metssea leiukohast jääb 8 km raadiusesse 15 farmi, kus on kasvõi üks siga. Kõikidele sealsetele farmidele on alates eelmisest neljapäevast rakendatud ametlikud kitsendused. Tegu on ajutiste piirangutega, mis kehtivad kuni Euoopa Komisjoni rakendusotsuse muutmisena.

Pärtel rääkis, et viimati muudeti rakendusotsust, kui Põhja-Lätis avastatud seakatkuga laienes puhvertsoon ka Lõuna-Eestisse. „Ainuke, mida me praegu teha saame, on üritada katk iga hinnaga kodusigadest eemale hoida,“ ütles ta.

Pärtel lisas, et pärast Euroopa Komisjoni rakendusotsust on võimalik sigu ka tapamajja viia. Veterinaar- ja toiduamet käis hiljuti läbi kõik Eesti seakasvatajad, kusjuures kitsenduste tsoonis hakatakse sigalaid kontrollima iga kuu.

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega Eesti territooriumil kutsub põllumajandusminister Ivari Padar VTA peadirektori ettepanekul kokku riikliku tauditõrje komisjoni, Valga maavanem kohaliku loomatauditõrje komisjoni.

VTA peadirektor teavitab loomataudi ulatusest ning rakendatud tõrjemeetmetest rahvusvahelisi veterinaarorganisatsioone, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu liikmesriike ning Eesti naaberriikide veterinaarteenistusi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960