Autor: Marge Ugezene • 12. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Oleks siis sõda käinud põldudel"

Estonia OÜ juhi Jaanus Marrandi hinnangul on Joakim Heleniuse juhtum siinses põllumajanduses nagunii erand. Põllumeeste ühistu Kevili nõukogu liiget Mati Nurme aga üllatavad Trigon Agri raskused.

“Just rahvusvahelise mõõtme tõttu on erand," ütles Marrandi. Trigon Agril on kümneid, ehk isegi sadu tuhandeid hektareid maad nii Ukrainas kui Venemaal. Eestis ei ole teisi niisuguse mastaabiga põllumajandusettevõtteid.”

Joakim Heleniusele kuuluv Trigon Agri tahab pikendada praeguste võlakirjade tähtaega, kuna geopoliitiline olukord Ukrainas raskendab ettevõtte võimalusi laenu õigeks ajaks tagasi maksta.

Majandussuhted Euroopa ja Venemaa ning Ukraina-Venemaa vahel on teinud Trigon Agri elu kindlasti keeruliseks, tõdes Marrandi, kuid leiab, et üldiselt on teraviljakasvatajatel lihtsam kui teistel. “Teravili on ülemaailmne börsikaup. Teraviljahinnad on mõnevõrra madalamad, aga nad ei ole siiski allpool omahinda,” rääkis Marrandi.

Kriis on Eestis mõjutanud Marrandi sõnul aga kõiki toiduainete- ja põllumajandustootjaid juba läinud aasta augustist. Raskem on neil, kes on oma äriplaani üles ehitanud väga suurele laenukoormusele. “Rahapuudus võimendub niimoodi. Kui on keskendutud mingitele teistele hindadele ja kaubavoogudele, siis võib see suurematele üsna raskelt mõjuda,” ütles Marrandi.

Ta lisas, et parem elu on ettevõtetel, kes on suutnud koguda tugevusvaru, investeeringud on tehtud ja ei äga võlakoorma all. “Loomulikult peavad vastu ka väiketootjad, kellele ei ole investeeringute tegemine tähtis ja kes ei kasuta palgalist tööjõudu.”

Sügis kukutas teravilja hinda

Põllumeeste ühistu Kevili asutaja ja nõukogu liige Mati Nurm ütles, et teraviljasektor sõltub maailmaturul toimuvast, nii laoseisust kui ka tarbimisest. Teravili on strateegiline kaup, sõnas Nurm ja vaidles vastu Marrandile, kes leidis, et teraviljakasvatajatel on lihtsam kui teistel põllumajandussektori tegijatel. Nurm meenutas möödunud sügist, kus hind põhiturustuse ajaks tuntavalt langes. “See oli väga hale. Piima hind polnud nii hullusti kukkunud kui vilja hind,” rääkis ta.

Ühistu liikmed mahutasid sel ajal vilja Rakvere külje all asuvasse lattu, jäädes ootama turuolukorra paranemist. “See, kellel ladustamisvõimalust ei olnud või olid peal kohustused, nii laenud kui liisingud ning kohustused tarnijatele, pidi teravilja olematu hinnaga müüma,” tõdes Nurm. “Sügis oli ääretult keeruline.”

Sügis võis Nurme hinnangul anda põntsu ka Trigon Agrile. Samas ei ole ta kindel, et vaid kriis Ukrainas Trigon Agri elu mõruks tegi. “Trigon on Ukrainas tõsine tegija. Oleks siis sõda käinud põldudel. Ei oska midagi kosta, enne kui pole majandusaasta aruandeid näinud. Puusalt ei tulista,” sõnas Nurm. “Kui praegu lained üle pea kokku löövad, siis see näitab igal juhul, et ettevõttel on kas just kriis, aga raske.”

Nurm, kes ise kasvatab teravilja Valgamaal, müüb enamuse toodangust ühistu kaudu, nii kohalikule turule, Euroopasse, aga ka Aafrikasse ja Araabiasse. “Turundusinimesed tegelevad sellega päevast päeva, et leida ühistu liikmetele müügivõimalusi.”

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616