Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nurmiko aiand kutsub külla

Eesti suurima lillekasvataja Nurmiko ASi aiandis saab sel laupäeval vaadata tuhandeid jõulutähti, kuulata kuidas neid on kasvatatud ja kuidas uus omanik peaks neid siis oma kodus või töökohal hooldama.

Nurmiko aiandit külastades jäi silma imeilus lillemeri. Tavapäraste punaste ja kreemvalgete jõulutähtede kõrval oli näha erinevaid kirjusid vorme.

„Vihmases ja nukras novembris, kus väljas on pime ja kõle, säravad  meie kasvuhoones tuhanded jõulutähed, kokku 100 000 taime. Jõulutähed on juba oma kauneimas staadiumis ja praegu ongi õige aeg nende ostmiseks, sest jõulutäht on ju ka jõuluootuse lill. Kaunistagu siis säravpunane või tagasihoidlikum kaunitar meie kodusid või töökohti juba praegu. Meil Nurmiko Aiandis on müügil 6 sorti jõulutähti – suurimad neist on kasvama pandud juba juunis,“ tutvustas Nurmiko aiandi juht Jaak Ungerson.

Kodumaise jõulutähe saad soetada välismaa kaubakettidest

Nii uskumatu kui see ka pole, siis ei ole võimalik osta Saku külje all kasvatatud jõulutähte meie kodumaisust promovast Selverist. „Nii on see tõesti, neil on teine tarnija. Meie jõulutähe võib leida nii Maxima, Rimi kui Prisma kauplustest. Lisaks müüme me ka ETK ketis ja Comarketis. Tarbija jaoks peaks olema oluline lisaks sellele, et lill on Eestis kasvatatud ja selle ostuga toetad meie oma tegijaid, ka see, et sageli mõned lilled, nii ka jõulutäht, ei kannata pikka transporti ja lill saab sellest stressi – viskab lehed maha ja kaotab oma ilu kiirelt,“ rääkis Ungerson.

Tema sõnul on nad aastaid teinud koostööd ka Selveriga aga ju siis seal on ostuinimestel mugavam võtta kaup sisse kõik ühelt pakkujalt. Igal juhul soovitas aiandi juht külastada Tallinna külje all asuvat aiandit, kus valik suur ja kaup alati värske.

Hoolda õigesti ja su lill püsib kevadeni

Küsimusele, kuidas peaks jõulutähte hooldama, vastab Ungerson, et ikka suure hoole ja armastusega aga midagi keerulist siin ka ei ole. „Õige hoolduse korral püsib jõulutäht kaunina varakevadeni ja siinjuures tasub meenutada,et jõulutäht ei talu külma, ei kannata tõmbetuult ja ei taha liigset kastmist ning pikka transporti.Taimel võib siis tekkida stress ja ta langetab oma lehed, et raske periood üle elada,“ selgitas Ungerson. „Koju toomisel peaks taim olema kenasti paberisse pakitud, et külm talle liiga ei teeks. Jõulutähele sobib valgusrikkam paik, ka aknalaual, aga mitte avatud akna juures. Temperatuurieelistus on 16-23 kraadi . Lille tuleb kasta, kui mullapall muutub kuivaks, sobib nii alt-kui pealtkastmine, aga jääkvesi poti alt tuleb kindlasti ära kallata. Praegusel kasvuperioodil pole väetamine enam oluline, aga soovi korral võib kord kuus  lisada õitsvate toataimede väetist. Nii lihtne see ongi, et kaunis piimalill end kevadeni teie juures hästi tunneks ja rohket silmailu pakuks.“

Vaata fotosid aiandi lillemerest:

 

Võimalus vaadata suurima lillekasvataja valdusi

Nurmikos on juba mitmel aastal toimunud avatud uste päevad, kus ettevõtte juht ise näitab kuidas käib aiandis töö. „Tulge siis jõulutähti imetlema Nurmiko aiandisse kliendipäeval, 21.11 2015 kell 10-18.00, veel enne, kui nad leiavad tee erinevatesse kodudesse. Muudel aegadel tere tulemast Aiandipoodi,kus kaunid jõulutähed ja palju muudki teid aina ootamas,“ kutsus Ungerson.

Nurmiko Aiandi asukoha leiad SIIT

Vaata lisaks: www.nurmiko.ee

Nurmiko aiandi juht Jaak Ungerson kutsub aiandit vaatama.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960