2. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisu hind langeb, rapsi oma kasvab

Börs: nisu hind langeb, rapsi oma kasvab
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: toidunisu hind langes pooleteise kuu põhja; euro nõrkus dollari suhtes on Euroopa Liidu viljakasvatajaid veidi aidanud; rapsiseemnete hinnad jätkavad tõusu; piimahindade taastumine jätkub; OPECi kokkuleppe lükkas bensiini hinna üles.

Toidunisu hind langes pooleteise kuu põhja

toidunisu hind

Euro nõrkus ei ole piisav

maisi hind

nisu

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Eksport peaks paranema järgmisel hooajal

Rapsiseemnete hinnad jätkavad tõusu

Rapsiseemnete hind

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Piimahindade taastumine jätkub

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao 1,8 protsenti ja kohvi (robusta) hind langes 3,8 protsenti. Kummagi tonn maksis reede lõunaks vastavalt 2396 ja 1979 dollarit.

OPECi kokkuleppe lükkas bensiini hinna üles

Kuigi seda ei peetud tõenäoliseks, jõudsid OPECi liikmesriigid tootmismahu kärpimises kokkuleppele, vahendab Bloomberg.

OPECi naftakartell vähendab igapäevast tootmist 1,2 miljoni barreli võrra 32,5 miljoni barrelini, teatas organisatsioon kolmapäeval pärast kõneluste lõppu. Brenti toornafta hind tõusis nädalaga lausa 9,1 protsenti, WTI lisas 5,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 53,45 ja 50,67 dollarit.

Kolm nädalat kestnud kõnelused olid edukad – Saudi Araabia, Iraak ja Iraan said oma erimeelsused selgeks räägitud ning organisatsioon kärbib üheskoos naftatootmist esimest korda 9 aasta jooksul.

Iraan sai omale eritingimused – riik võib oma päevast naftatootmist tõsta 3,9 miljoni barrelini. Leppega on liitunud ka mitmed OPECi välised riigid, kes vähendavad oma päevast naftatootmist eeldatavasti kokku 600 000 barreli võrra.

Ka bensiini hinnale oli mõju küllaltki suur – Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 8,2 protsenti 515,75 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960