• 16.08.17, 16:20
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Minister Tamm: Tänavusest heast rukkisaagist saab vabariigi aastapäevaks küpsetada üle miljoni leiva

Maaeluminister Tarmo Tamm kiitis eile, rukkimaarjapäeval Simunas pidulikul rukkilõikusel 134 põllumeest erinevatest maakondadest, kes Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks külvasid rukkipõllud, millelt kogutud viljast küpsetatavad pagarid riigi sünnipäevaks miljon juubelileiba.
Minister Tamm: Tänavusest heast rukkisaagist saab vabariigi aastapäevaks küpsetada üle miljoni leiva
  • Minister Tamm: Tänavusest heast rukkisaagist saab vabariigi aastapäevaks küpsetada üle miljoni leiva
  • Foto: Meelika Sander-Sõrmus
„Mul on uhke tunne ja suur rõõm, et põllumehed erinevatest Eestimaa maakondadest on külvanud oma põllule rukist ja sellest saadavast rukkisaagist küpsetavad meie pagarid Eesti 100. aastapäeva auks maitsvad juubelileivad,“ rõõmustas maaeluminister.
Minister lisas, et kuigi tänavune hiline kevad on vilja valmimist lükanud pea kuu võrra edasi, on suvi olnud rukkile soodne ja oodata on parimate aegade väärilist saaki, mis võimaldab riigi juubeliks küpsetada rohkem lubatud miljonist leivapätsist.
Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi, kuid omaette kultuurina hakati seda kasvatama alles 11. sajandil. Rukkil on kümneid liike ja palju sorte, ta on pinnase suhtes vähenõudlik ja külmakindel ning sobib hästi põhjamaises kliimas kasvatamiseks.

Artikkel jätkub pärast reklaami

„Eesti rahvas on kasvatanud rukist ja söönud rukkileiba aastasadade vältel, samuti on rukkileivaga seotud meie kombed ja traditsioonid. Leiva ja leivavilja vastu on alati austust tuntud ja neid pühaks peetud. Rukkileib on meie rahvustoit, mida on võrreldud kulla, päikese ja elu endaga,“ ütles Tamm.
„Mul on hea meel, et musta leiba hinnatakse Eestis tänini ning väga paljude eestlaste jaoks on rukkileib üks Eesti sümbol,“ märkis minister.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele