Maaeluminister Tarmo Tamm kiitis eile, rukkimaarjapäeval Simunas pidulikul rukkilõikusel 134 põllumeest erinevatest maakondadest, kes Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks külvasid rukkipõllud, millelt kogutud viljast küpsetatavad pagarid riigi sünnipäevaks miljon juubelileiba.

- Minister Tamm: Tänavusest heast rukkisaagist saab vabariigi aastapäevaks küpsetada üle miljoni leiva
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
„Mul on uhke tunne ja suur rõõm, et põllumehed erinevatest Eestimaa maakondadest on külvanud oma põllule rukist ja sellest saadavast rukkisaagist küpsetavad meie pagarid Eesti 100. aastapäeva auks maitsvad juubelileivad,“ rõõmustas maaeluminister.
Minister lisas, et kuigi tänavune hiline kevad on vilja valmimist lükanud pea kuu võrra edasi, on suvi olnud rukkile soodne ja oodata on parimate aegade väärilist saaki, mis võimaldab riigi juubeliks küpsetada rohkem lubatud miljonist leivapätsist.
Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi, kuid omaette kultuurina hakati seda kasvatama alles 11. sajandil. Rukkil on kümneid liike ja palju sorte, ta on pinnase suhtes vähenõudlik ja külmakindel ning sobib hästi põhjamaises kliimas kasvatamiseks.
Artikkel jätkub pärast reklaami
„Eesti rahvas on kasvatanud rukist ja söönud rukkileiba aastasadade vältel, samuti on rukkileivaga seotud meie kombed ja traditsioonid. Leiva ja leivavilja vastu on alati austust tuntud ja neid pühaks peetud. Rukkileib on meie rahvustoit, mida on võrreldud kulla, päikese ja elu endaga,“ ütles Tamm.
„Mul on hea meel, et musta leiba hinnatakse Eestis tänini ning väga paljude eestlaste jaoks on rukkileib üks Eesti sümbol,“ märkis minister.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
“Põllumees Toots sündis vajadusest paremini mõista, kuidas Eesti põllumees end tunneb, kui ta vilja fikseerib, ja millised on tema suurimad kõhklused. Tahame pakkuda alternatiivi, mis aitab põllumeestel riske vähendada,” selgitas Scandagra Eesti teraviljaostujuht Urbo Vilibert virtuaalse põllumehe sünnilugu.