Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 9. mai 2019

Valio ja Gasum plaanivad toota energiat loomasõnnikust

Soome piimatööstus Valio ja energiaettevõte Gasum kavatsevad kliimaprobleemidele üheskoos lahendusi leida: lehmasõnnikust saab toota biogaasi, millega on võimalik asendada transpordis kasutatavaid fossiilkütuseid.
Soome lehmade sõnnikust on plaanis toota biokütust.
Foto: Valio Oy

Liiklus moodustab Soome kasvuhoonegaaside koguemissiooninist viiendiku ning piimatootmise osakaal emissioonis kõigub nelja protsendi piirimail.

Soome piimafarmide omanduses olev Valio tahab aastaks 2035 vähendada oma piimaahela CO2-jalajälje nullini. Selle ambitsioonika eesmärgi saavutamiseks on eelkõige kaks viisi: rohumaadelt rohkema õhus lenduva süsihappegaasi sidumine ja sõnnikust biogaasi tootmine fossiilkütuste asendamiseks.

„Meie missioon on leida uusi viise piimatootmise mõju vähendamiseks keskkonnale. Valio omanikud on 5000 Soome piimafarmi, mis on ühinenud kooperatiividesse. Meie arvutused näitavad, et kui kasutada kõigist meie farmidest saadavat sõnnikut biogaasi tootmiseks, piisaks selle kogusest farmiseadmete ja Valio piimaveokite käigus hoidmiseks. Nii võiks sõnniku ümbertöötlemine biogaasiks vähendada piima CO2-jalajälge kuni 50 protsenti. Sellega väheneks nii fossiilkütuste kasutamine kui ka metaani emissioon, mis tekib sõnniku hoiustamisel ja kasutamisel,“ rääkis Juha Nousiainen Valiost.

Soomes toodetakse igal aastal umbkaudu 15 miljonit tonni sõnnikut, mis teeb sellest intrigeeriva tooraine biogaasi tööstuslikuks tootmiseks. Hetkel ei ole see turg edu saavutanud, kuna sõnnikust biogaasi tootmine ei ole Soomes kasumlik. Teistes Põhjamaades võimaldavad riigi toetused kasutada sõnnikut nii biogaasi koostisosana kui ka ümbertöödeldud väetisena, tagades nii parema toitainete ringluse.

„Põhjamaade suurima biogaasitootjana on koostöö Valioga meie jaoks loomulik lahendus ringmajanduse lahenduste leidmiseks. Gasum investeerib suurel määral Soomes ja teistes Põhjamaades oma gaasitanklate võrgustiku kasvatamisse. Liikluse heitgaaside vähendamise eesmärkide täitmiseks tuleb biogaasi tootmise osakaalu suurendada. Valioga oleme me ka varem koostööd teinud. Hiljuti tõi Valio välja oma esimesed biogaasil töötavad piima kogumis- ja transpordiveokid. Mõlemad veokid töötavad Gasumi biogaasil, mille tootmiseks kasutatakse toorainena muuhulgas Valio piimafarmide jäätmeid,“ ütles Gasumi äriarendusosakonna direktor Matti Oksanen.

TASUB TEADA

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium avaldas 2018. aasta detsembris tegevusplaani, milles kirjeldatakse muudatusi Soome transpordis suunaga 100% taastuvkütuse kasutamiseks 2045. aastal. Üks lahendus on suurendada taastuvkütuse, näiteks biogaasi osakaalu. Samal ajal on Soome valitsus seadnud eesmärgi saavutada 2025. aastaks 50% sealsete farmide sõnniku ümbertöötlemise.

Valio ja Gasumi koostöö üksikasjad selguvad käesoleva aasta jooksul. Üks variant on ehitada ühine biogaasitehas või mitmest tehasest koosnev võrgustik. Samal ajal jätkavad Valio ja Gasum ühise tehase projekteerimist Nivalasse Soome Pohjanmaa regioonis. Nivala tehase osas pole investeerimisotsust veel tehtud ning projekt on planeerimisetapis.

Innovaatiline lahendus. 2017. aastal patenteeris Valio maailmas esimesena meetodi, millega vedelast sõnnikust saadakse puhast vett ning kergesti transporditavat ja laotatavat, mahemärgisega fosfori- ja lämmastikväetise fraktsioone. Sama protsessi abil saab toota biogaasi kuivsõnniku fraktsioonidest ja muudest piimaahela kõrvalsaadustest.

Sellel lahendusel on mitmeid eeliseid: virtsa kasutamine väetisena muutub kergemaks, toitainete ringlus efektiivsemaks ja toitainete kadu väheneb. Meetod erineb praegu kasutatavast eraldusprotsessist selle poolest, et väetise fraktsioonidest on võimalik eraldada suurem osa veest ning muundada sõnnikus sisalduv energia biogaasiks. Sõnnikust toitainete eraldamise protsessis kasutas Valio ära oma piimakomponentide töötlemise alaseid oskusteadmisi.

MIS ON MIS

VALIO – MAAILMA INNOVAATILISEM PIIMA- JA TOIDUTOOTJA

1905. aastast Põhjamaade looduse maitseid pakkuv Valio on Soome juhtiv kaubamärk ning suurim piimatööstus, olles oluline tegija ka rahvusvahelisel piimatoodete turul, sealhulgas Eestis. Ettevõtte omanikud on umbkaudu 5100 piimatalunikust koosnevad piimaühistud.

Valio netomüük on 1,7 miljardit eurot, olles Soome suurim toidukaupade eksportija. Valio tooteid leiab ligi 60 riigist ning need moodustavad 30% Soome kogu toiduekspordist. Valio on suunatud tugevale kasvule rahvusvahelistel turgudel ning neil on tütarettevõtted Venemaal, Rootsis, Baltikumis, USAs ja Hiinas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960