Autor: Põllumajandus.ee • 22. oktoober 2019

Konverents Aasta Põllumees 2019: keskkonnahoid on tuleviku põllumajanduse võtmesõna

Täna, 22. oktoobril Tallinnas Riigikogu konverentsikeskuses toimuva konverentsi Aasta Põllumees 2019 põhifookuses on keskkonnahoid tuleviku põllumajanduses. Räägitakse põllumajandus- ja toidutootmise mõjust keskkonnale ning keskkonnapoliitika üha suurenevast mõjust põllumajandusele.
Eestis kasutatakse toidutoomisel tunduvalt vähem keemilisi taimekaitsevahendeid kui mujal Euroopas.
Foto: Pixabay

„Eesti põllumajandustootjate keskkonnateadlikkus on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Palju on investeeritud uutesse tehnoloogiatesse, mis aitavad toota säästlikumalt ja keskkonda vähem koormavalt. Põllumajanduse senised arengud ja panus keskkonnakaitsesse lubavad ka tulevikus toota meile puhast ja kvaliteetset eesti toitu,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul paistame Euroopa üldises kontekstis silma selle poolest, et meil kasutatakse tunduvalt vähem keemilisi taimekaitsevahendeid, valdaval osal põllumaast majandatakse baastasemest kõrgemaid keskkonnanõudeid arvestades või lausa mahetootmise põhimõtteid järgides. Põllumajandusuuringute Keskuse poolt hiljuti läbi viidud uuring näitab, et heaperemehelikult on kasutatud ka meie mulda ning huumushorisondi tüsedus Eestis on kasvanud.

„Vaatamata sellele muutuvad keskkonnanõuded üha karmimaks ning kliimapoliitika toob meie põllumajandus- ja toidutootmisele uusi väljakutseid. Oluline on mõista, et tootmine saab olla kestlik vaid juhul, kui see on ka majanduslikult tulutoov. Tootmise võimaluste ja keskkonnakaitse vahel tuleb leida mõistlik tasakaal. Kui toodangu eest saadav turuhind ei suuda katta tootmiseks tehtud kulusid, siis on mitmesugustel toetustel – nii otse-, keskkonna- kui investeeringutoetustel – ühiskonna kasvavate ootuste ja nõudmiste täitmisel kriitiline roll,“ rõhutas ta.

Koja juht tuletab aga meelde, et Eesti põllumehed majandavad täna tingimustes, kus Eesti põllumajandustoetused on siiani ühed madalamad Euroopa Liidus, lisaks sellele panevad riigieelarves kavandatud siseriiklike toetuste kärped meie toidutootjad täiendava majandusliku surve alla.

Konverentsil kõnelevad Riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm, maaeluminister Mart Järvik, Maaeluministeeriumi maakasutuspoliitika osakonna juhataja Katrin Rannik ja taimetervise osakonna nõunik Evelin Hillep, Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kristi Klaas, teraviljakasvataja Olav Kreen, Aasta Põllumees 2018 Jaan Metsamaa ning maailma juhtiva taimekaitsevahendite tootja Bayer Crop Science kestlikkuse ja ärijuhtimise juht Klaus Kunz.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960