Autor: Äripäev • 10. november 2019

Saaremaa maitseäädikate valmistaja hakkab tomativeini villima

Tomat.
Foto: imago/JuniArt/Scanpix
Lõppeval nädalal sai Saaremaal Kuninguste külas teoks ajalooline sündmus – tegutsemisloa sai Saaremaa I Veinitehas. Tehas kuulub Ideafarmi kaubamärgi alla, mida haldab Metakor OÜ, kirjutab Eesti toidu teemaveeb Ehe Maitse. Ettevõtte senine tegevus on olnud suunatud siirupite, keediste ning äädikate valmistamisele.

Unistus rajada Saaremaale veinitehas on Metakor OÜ juhil Maria Kaljustel olnud juba mõnda aega. “Tahame taaselustada ajaloolisi retsepte ja kaubamärke. Esimesed veinid peaksid valmima juba sel aastal, parimad laagerduvad aga kuni kaks aastat,” rääkis Kaljuste.

Veini valmistamise planeeritud kogumaht aastas on 15 000 liitrit ning see valmib kodumaisest toorainest – marjadest, puuviljadest, rabarberitest jne.

“Lisaks maitsvatele laua- ja dessertveinidele valmistatakse ka näiteks ürdi-, porgandi-, mee- ja koguni tomativeine,” avaldas Kaljuste.

Seoses Veinitehase avamisega plaanib ettevõte kindlasti palgata ka lisatööjõudu, sest mahud ja koormus saavad olema hoopis teine, mis on olnud seni. “Jah, kindlasti saavad mitu inimest seoses veinitehase lisandumisega firmasse tööd,” lausus Kaljuste.

Ideafarmi senise portfoolioga, kuhu hetkel kuulub juba pea 80 toodet, ei plaani Kaljuste seoses hiljuti lisandunud mahekäitlemise ühtegi sisulist muudatust.

“Pigem püüame väikepartiisid suuremaks kasvatada ja põhitoorainete mahtu kasvatada,” räägib Kaljuste. Ideafarmi kontseptuaalne põhirõhk saab tema sõnul ka tulevikus olema õunaäädikal ja äädikatööstuse arendamisel.

Suurem rõhk saab olema tomativeinidel

“Kindlasti ei suuda ma juba tooraine vähesuse ja väga vaevarikka kogumise tõttu kõik neid jooke, mis head välja tulid, naljalt tootma hakata – kuid mõnda siiski,” lubas Kaljuste lisades, et kindlasti on tal plaan tootma hakata suuremaid veinipartiisid kodumaisest tomatist.

“Võin kinnitada, et just selle tooraine – tomati – baasil valmistatud veinide maitsjad on alati olnud positiivselt üllatunud. Tomativein sarnaneb oma maitselt ja olemuselt veidi Rieslingu-tüüpi veinidega. Samuti ei arva ükski inimene enamasti naljalt ära kuiva, pisut hapuka ja aromaatse porgandiveini tagamaid,” lausus Kaljuste.

Ettevõtte Metakor OÜ käive on olnud viimastel aastatel mõnekümne tuhande ringis, eelmisel aastal teeniti 65 180 eurot müügitulu, kahjum oli 2021 eurot. Kasumi mõistes oli ettevõtte jaoks parim aasta 2016, kui teeniti natuke rohkem kui 8000 eurot puhaskasumit.

“Kindlasti lähevad pudelisse ürdid, nagu nõges ja leeder, ja lõhnav madar, mis on ajalooliste retseptide järgi kääritatuna tegelikult hoopiski raviveinid,” lisas Kaljuste.

Pikemalt saab lugeda Ehe Maitse portaalist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960