Autor: Äripäev • 29. november 2019

Rimi kutsub listeeriabakteri pärast salatid tagasi

Rimi salatid on praegu lettidelt korjatud.
Foto: Raul Mee
Rimi kutsub eelmise nädala külmköögi proovidest leitud listeeriabakteri tõttu tagasi kõik värsked salatid.

Eelmisel nädalal võttis Rimi rutiinsed proovid külmköögi salatiosakonna puhastamata töölaualt. Sel nädala saabunud tulemused näitasid Listeria monocytogenese bakteri leidu, teatas Rimi.

„Tegemist oli tööpinnaga, mis puutus kokku salati valmistamiseks kasutatavate materjalidega,“ sõnas Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa. „Oleme kahtlusalused toorained samuti saatnud testimisele – need vastused saabuvad järgmise nädala jooksul. Leiust on teavitatud nii hankijaid kui ka veterinaar- ja toiduametit. Nemad on omakorda asunud antud tooteid ja toorainet uurima.“

Rimi keskköögis algab täna põhjalik suurpuhastus, mis kestab homme õhtuni. Mitte ühtegi värsket salatit Rimi köögist enne ei väljastata, kui on tulnud kinnitus, et nii tööpinnad kui tooraine on puhtad. Samuti võttis Rimi kasutusele kiirtestiseadme, millega saab tööpindadelt võetud proove analüüsida ning mis annab vastuse 24 tunni jooksul.

Eile tuli teade, et listeeriabakterit on leitud Oskari Lihatööstusest. Lihatööstuse juht Aldo Parik selgitab listeeriabakteri sattumist ahjufileesinki tehnilise rikke ja inimfaktori koosmõjuga.

Selveri tütarfirma Kulinaaria OÜ leidis novembri algul toorainete analüüsimise käigus listeeriabakteri Oskari Lihatööstuse ahjufilee-singist, mida toodeti ainult Kulinaaria OÜ-le. Toode ei jõudnud tarbijateni ning kõik tootmisest võetud proovid olid negatiivsed, teatas Oskari Lihatööstus.

Kõige halvemini on aga läinud M.V.Woolil, kelle tootmise Harkus ja Vihterpalus veterinaar- ja toiduamet esmaspäeval kinni pani, sest ameti hinnangul pole M.V.Wooli tegevused haiguspuhanguid põhjustanud listeeria tüve hävitamiseks olnud piisavad.

M.V.Wool kinnitas, et täidab ettekirjutuse, teeb kõik tekkinud olukorra lahendamiseks ja suhtleb täiendavalt kõigi partneritega. Kuni olukorra lahenemiseni peavad töötajad arvestama sundpuhkusega alates 26. novembrist.

M.V.Wool on kokku löönud võimalikud kahjud, mis tehase sulgemise ja toodangu hävitamisega kaasnevad.

"Täpsed kulud selguvad lähiajal, aga jutt käib kindlasti miljonitest eurodest," tõdes ettevõtte müügidirektor Indrek Rajangu. Kulud pole seotud vaid kitsalt toodanguga. Praegu on M.V.Wooli ligi 150 töötajat sundpuhkusele saadetud, ettevõtte sulgemisel tuleb neile aga koondamistasusid maksta. See summa võib esialgsel hinnangul küündida poole miljoni euroni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960