Autor: Anu Jõgi • 11. september 2020

Tappev seakatk jõudis Euroopa suurima tootjani

Tappev seakatk jõudis Euroopa suurima tootjani.
Foto: Pixabay
Aafrika seakatk on jõudnud esimest korda Saksamaale, ähvardades kõigutada Euroopa suurima sealihatootja eksporti, kirjutab Bloomberg.

Saksamaa põllumajandusminister andis teada, et idapoolses Brandenburgi liidumaal on sigade Aafrika katku juhtum kinnitust leidnud. Viirus, mis tapab nakatunud sea 10 päevaga, on inimesele kahjutu.

Taudiohtlikud alad suletakse nüüd haiguse levimise takistamiseks.

Pärast seda kui, kui seakatk levis eelmise aasta lõpul Poola lõunaosas, on Saksamaa püüdnud igal viisil haiguse levikut riiki vältida. Hiina suurim sealihaga varustaja Saksamaa on katku vältimiseks kasutanud koeri, kes otsiks üles surnud metssead, ja elektrikarjuseid idapiiril.

Bloomberg kirjutab, et idapoolne Euroopa on aastaid sigade Aafrika katku käes kannatanud ja ka Saksamaa naaberriik Belgia on haigusega alates 2018. aastast kokku puutunud.

Saksamaa lihatööstus on sel aastal juba kannatanud koroonaviiruse käes. Riigi suurim seavabrik suleti suvel kuuks ajaks, kui 1000 selle töötajal avastati koroonaviirus, ja ka teised riigi seatööstused on suve jooksul aeg-ajalt koroonaviiruse tõttu suletud olnud.

Kohe, kui seagripijuhtum selgeks sai, isegi kui see leiti metsseal, keelati Saksamaa sealiha eksport väljapoole Euroopa Liitu. Euroopa Liidu sees on sealiha lubatud teatud tingimustel müüa.

Loe lisaks
Raplamaal leiti sigade Aafrika katku viirust kandev metssiga
Eesti lähiriike laastab sigade Aafrika katk

See tuleb kasuks teistele Euroopa sealihatootjatele, Bloomberg nimetab siin Hispaaniat ja Taanit, väljastpoolt Euroopat aga USAd, Kanadat ja Brasiiliat.

Saksa seakatkujuhtumi ajastus on erakordselt halb. Nimelt on Hiina suurendanud oluliselt ostetava sealiha kogust, sel ajal kui püüab taastuda riigi seakarju laastanud seakatkupuhangu tagajärgedest. USA põllumajandusamet loodab sel aastal suurendada sealiha eksporti viiendiku võrra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960