Autor: Põllumajandus.ee • 16. detsember 2020

Kohtumine maaelulaenude jagajatega tekitas ainult rohkem küsimusi

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon ei ole komisjoni esimehe Katri Raiki sõnul saanud piisavalt ammendavaid vastuseid abiraha erakorralise jagamise kohta.
Foto: Liis Treimann
Korruptsioonivastane erikomisjon tahab KredExi ja MESi laenude kasutamises selgust, teatas riigikogu pressiteenistus.

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon soovib saada selgust nii KredExi kui ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kaudu eraldatud erakorraliste laenude ja käenduste kriteeriumite kohta ning pöördub sellega seoses valitsuse poole palvega korrastada meetmetega jätkamisel esitatavaid tingimusi.

Loe lisaks
Raik: maaelu miljoneid jagati ka olematutele ettevõtetele

Komisjoni esimees Katri Raik ütles, et komisjon on kuulanud ära nii riigikontrolöri kui ka õiguskantsleri vastavasisulised ülevaated, milles ilmnes hulk küsitavusi. "Komisjonile on käinud selgitusi jagamas ka maaeluminister ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhid, kuid nende vastused tekitasid komisjoni liikmetes aina uusi küsimusi," rääkis Raik. "Seepärast peame vajalikuks teha valitsusele ettepanek enne laenumeetmetega jätkamist ühtlustada ja täpsustada kriteeriume."

Raiki sõnul on ebaselged laenude andmise eesmärgid ja ka tingimused, mille alusel otsuseid tehti. "Otsustusprotsess on kohati olnud läbipaistmatu, puuduvad ühtselt kehtestatud tingimused, samuti ei ole esitatud põhjendusi, kui taotlused on jäänud rahuldamata," rääkis Raik. "Kõik see loob eeldused korruptsiooniks ja riigi raha väärkasutuseks."

Komisjoni aseesimees Marek Jürgenson märkis, et koroonaviirusest tingitud raskustega toimetulekuks vajavad ettevõtjad riigi abi, kuid kriisimeetmed peavad olema fokuseeritud neile, kes tõesti on praeguses kriisis kannatada saanud.

Valitsus otsustas 8. detsembril, et järgmisel aastal jätkatakse KredExi ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse ettevõtjatele suunatud kriisimeetmetega.

Riigikontroll on oma auditites olnud kriitiline ja leidnud puudusi nii KredExi kui ka MESi kriisimeetmete senise rakendamise puhul. MESi tegevuse kohta kriisilaenude andmisel tegi märgukirja maaeluministeeriumile ka õiguskantsler.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960