Autor: Mait Kraun • 29. märts 2021

Märtsi teisel poolel odavnesid nisuhinnad, piimahind aga püsib jätkuvalt kõrgel

Märtsi teist poolt iseloomustas nisuhindade kiire langus, maisi tugevus ning rapsiseemnete hinnatõusu peatumine. Piimaturg on tippudest alla tulnud, aga kõrge hinnatase peaks veel vähemalt mõnda aega püsima. Kütusehinnad pöördusid aga langusesse.
Piimaturg on tippudest alla tulnud, aga kõrge hinnatase peaks veel vähemalt mõnda aega püsima.
Foto: Pixabay

Nisu hinnad on viimase kahe nädala jooksul tublisti langenud, sest nõudlus on olnud leige ning tootmisootused on kasvanud.

Osalt on langus tõenäoliselt ka tehniline korrektsioon, sest poole aasta jooksul on hinnad tublisti tõusnud. Viie aasta perspektiivis kaupleb nisu jätkuvalt küllaltki kõrgel tasemel. Kahe nädalaga kukkus toidunisu maikuu futuuri hind 4,2 protsenti, 214 euroni tonnist. See on viimase kahe ja poole kuu madalaim tase.

Tehnilist pilti vaadates on nisul küllaltki tugev toetustase 209 euro juures. Järgmine toetus asub 200 euro juures. Maisihinnad püsivad aga küllaltki tugeval tasemel ning tonn maksab sisuliselt juba sama palju kui nisul (varasemalt on hind madalamal olnud) ja see peaks nisule edaspidi toetust pakkuma. See võib tähendada, et paljud põllumehed otsustavad sööda puhul maisi asemel hoopis nisu kasutada.

Nisu on viimastel nädalatel survestanud ka Musta mere piirkonna hinnalangus, millele on kaasa aidanud tootmisprognooside tõus. Samuti on olnud impordinõudlus varasemaga võrreldes tagasihoidlik. Nõudluse osas tekitas ebakindlust ka Suessi kanali blokeerimine, mille tõttu võivad ostjad oma tellimusi olukorra selginemiseni edasi lükata.

Näiteks Ukrainas langesid nisu ekspordihinnad nädalaga 20 dollari võrra. Sellel hooajal on Ukraina teraviljaeksport langenud 23 protsenti, 34,7 miljoni tonnini. Praegune hooaeg algas 2020. aasta juulis ja kestab selle aasta juuni lõpuni.

Toidunisu maikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.
Foto: põllumajandus.ee

Maisile on tuge pakkunud globaalse nõudluse kasv, eriti Hiina ja teiste Aasia riikide puhul. Need peaks küllaltki pikalt maisi hindadele tuge pakkuma, kirjutab tooraineturu analüütik Winnie Muli portaalis SeekingAlpha.

Samuti on turul teataval määral puudujääk, sest Argentinas ja Brasiilias on ilmastikuolud kehvad. Lisaks sellele oodatakse USA varude langust. Oodatakse ka seda, et USAs kasutatakse maisi järjest rohkem etanooli tootmiseks.

USA põllumajandusministeerium (USDA) prognoosib, et 2020/21 hooajal suureneb nõudlus 1,15 miljardi tonnini. Sellel hooajal saab nõudlus olema USDA hinnangul 1,13 miljardit tonni. Euroopas ja USAs peaks nõudlus olema tagasihoidlik, aga maisi toetavad jätkuvalt Hiina ja mitmed Kagu-Aasia riigid.

Arvatakse, et Hiina impordinõudlus püsib ka järgnevatel aastatel tugev, mis peaks maisile täiendavat tuge pakkuma. Lisaks sellele peaks suurenema ka linnu- ja sealiha nõudlus, mille tõttu on maisi sööda näol rohkem vaja.

Maisi hinnad langesid kahe nädalaga Euroopas 1 protsendi võrra, 213,5 euroni tonnist. Viimastel päevadel on hinnaliikumised olnud tagasihoidlikud, sest 31. märtsil ilmub uus USDA raport ning enne seda ei soovita suuremaid ostu- ja müügiotsuseid teha.

Maisi juunikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.
Foto: põllumajandus.ee

Rapsiseemnete hinnad püsivad jätkuvalt kõrgel tasemel, küll aga on suurem tõus peatunud. Maikuu futuuri tonn maksab praegu 511,5 eurot. Võrreldes kuu alguses saavutatud rekorditega on rapsiseemnete hinnad 1,5 protsenti langenud.

Rapsiseemnete hindu on toetanud varude langus Euroopas ning turul valitsev puudus. Selle tõttu suurendab Euroopa Liit ka oma importi.

Piimahinnad püsivad kõrgel veel mõnda aega

Piimahinnad, mis on viimase poole aasta jooksul järsult kallinenud, hakkasid lõpuks GlobalDairyTrade (GDT) oksjonil odavnema. Sellegi poolest kaupleb piim jätkuvalt kõrgel tasemel ning oodatakse, et suurt langust ei tule ka järgmisel hooajal, sest nõudlus on suur ning pakkumist ei suudeta piisavalt tõsta.

GDT oksjonil odavnesid hinnad kokku 3,8 protsenti. Täispiimapulbri hind sai suurima löögi, langedes kokku 6,2 protsenti, 4083 dollarini tonnist. Langus ei ole suures pildis aga suur, sest kaks nädalat tagasi toimunud oksjonil tõusis täispiima pulber lausa 21 protsenti. Novembrist alates on GDT hinnaindeks kallinenud 36 protsenti.

“See ei olnud nii põnev kui eelmnie oksjon, aga see saatis kogu sektorile tugeva sõnumi,” ütles NZXi vanemanalüütik Amy Castleton. “Kõik on küllaltki veendunud, et vähemalt lühiajaliselt püsivad piimahinnad kõrgel tasemel, sest nõudlus on väga tugev.”

Westpaci ökonomist Nathan Penny nentis, et viimane oksjon midagi piimaturul ei muuda. “Jätkuvalt on turul väga kitsas, hinnad on kõrged, sest nõudlus ületab pakkumist,” selgitas ta ja lisas, et hinnad võiksid püsida sellel tasemel veel mõned kuud kuni hakkab kevadine tootmine Uus-Meremaal.

“Sellegi poolest saab pakkumise kasv olema tagasihoidlik ning ülemaailne nõudlus on tugev, mille tõttu ootame, et hinnad on ka 2020/21 hooajal kõrgel tasemel,” nentis ta.

Piima hinnamuutus CDT oksjonil (%). Allikas: GDT.
Foto: põllumajandus.ee

Robusta kohvi hinnad on viimastel päevadel tõusnud ning tonni eest tuleb välja käia 1399 dollarit. Suhkru maikuu futuurid langesid neljapäeval aga 15 sendini naelast, mis on viimase kolme kuu madalaim tase. Londonis langes suhkru tonnihind 437,1 dollarini.

Kakao hind on viimastel nädalatel olnud langustrendis ning tonni eest tuleb välja käia 2451 dollarit (maikuu futuur).

Naftahinnad korrektsioonis, kütus odavneb

Naftahinnad hakkasid eelmise nädala lõpus tõusma, sest Suessi kanalit blokeeriv konteinerlaev tekitas muret naftasaadetiste pärast. Enne seda sattusid naftafutuurid aga korrektsiooni, sest Euroopas hakkas koroonaviiruse juhtumite arv jälle kasvama.

Brenti toornafta odavnes kahe nädala lõikes 7 protsenti, 64,3 dollarini barrelist. WTI toornafta kaotas 8 protsenti ja barrel maksab 60,4 dollarit.

Kui eelmine nädal põhjustas Suessi kanalit blokeeriv konteiner naftahindade tõusu, siis nüüd on turuosaliste tähelepanu jälle koroonaviiruse levikul ning vaktsineerimisel. “Tähelepanu viiakse tagasi aeglasele vaktsineerimisele ning viiruse kiiremale levikule mitmes maailma piirkonnas. Samuti tuleb 1. aprillil OPECi kohtumine,” ütles PVM Oil Associatesi analüütik Tamas Varga Reutersile.

Rotterdami 95 bensiini tonnihind kaupleb praegu 621 dollari juures. Viimase kuue kuu jooksul on hinnad üle 50 protsendi tõusnud.

Foto: põllumajandus.ee

•Nisuhinnad on langenud, sest nõudlus on kesine ning Musta mere tootmisootused kasvavad. Samuti mõjutas nisuturgu Suessi kanalit blokeeriv konteinerlaev.

•Maisihinnad püsivad aga kõrgel tasemel, sest nõudlus on hea ning tootmist ei suudeta piisavalt suurendada. Hiina ja Kagu-Aasia nõudlus peaksid järgnevatel hooaegadel hindu toetama.

•GDT oksjonil langesid piimahinnad esmakordselt poole aasta jooksul. See on aga vaid märgilise tähendusega, sest hinnad püsivad jätkuvalt kõrgel ning suurt langust järgmise hooaja lõpuni oodata ei ole.

•Naftahinnad hakkasid langema, sest koroonaviiruse juhtumite arv kasvab ning turuosalised muretsevad ka vaktsineerimise tempo pärast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960