Autorid: Valli Loide, Eesti Taimekasvtuse Instituudi Agrotehnoloogia osakonna vanemteadur, Põllumajandus.ee • 21. juuni 2021

Varjatud ohtudest sõnniku kasutamisel mullale ja keskkonnale

Meie kõigi heaolu sõltub suuresti ka mulla ja keskkonna seisundist. See on korduma kippuv teema, kuid ikka tuleb ette soovimatuid olukordi, mida võinuks ennetavalt vältida. Uuringute tulemused on probleemide valgustajateks. Vastavalt tulemustele ja eesmärgile saab kavandada ka tegevusi nii, millel väiksem negatiivne mõju ümbritsevale.
Põllumehe kestlik töö on tihedalt seotud keskkonnaohutusega.
Foto: Valli Loide

Hiljuti uuriti ühe projekti raames ammoniaaklämmastiku õhkuheidete vähendamise eesmärgil vedelsõnniku väävelhappega hapestamise mõju mitmetele parameetritele, sh mullale. Ilmnes, et väävelhappega hapestatud sõnnik omas peale positiivsete mõjude ka mulda hapestavat toimet. See aga tähendaks täiendavat koormust muldade lupjamisvajadusele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960