Autor: Põllumajandus.ee • 5. mai 2020

INPUT ja INPUT TRIPLE - tugev vundament taliteraviljade haigustõrjeprogrammile ja saagikusele

Võrsumise lõpp-kõrsumise algus on oluline aeg teraviljade esimese ringi haigustõrjeks, sest kõrsumise alguses pannakse paika teraviljapea pikkus ning terade arv viljapeas. Selles faasis mõjub haigustest tulenev stress pärssivalt viljapea arengule ning vähendab taimede saagipotentsiaali.
INPUT ja INPUT TRIPLE - tugev vundament taliteraviljade haigustõrjeprogrammile ja saagikusele.
Foto: Bayer

Ilm on niiske ja temperatuurid püsivad 10-15 soojakraadi vahemikus, seega peagi on oodata taimehaiguste laialdast levikut kõigil taliteraviljapõldudel.

Taliodra põldudel on juba laialdaselt kogu Eestis levimas mitmed laiksused: pruunlaiksus, võrklaiksus ja äärislaiksus. Haiguste levik ja agressiivsus sõltub suuresti taimiku suurusest, sordist ja palju mõjutab ka fakt, kas hilissügisel tehti haigustõrjet.

Rukkipõldudel oli juba varakevadel näha sügisel levinud jahukaste märke ning praegune ilm soodustab jahukaste uut teket. Rukkile ohtlik haigus on samuti äärislaiksus.

Talinisusid on kõrsumisfaasi alguses lisaks jahukastele ohustamas sügis-talvest pärinev ning lehtedele leviv helelaiksus.

Praegu on oluline esimese haigustõrjeringi ehk T1 pritsimise ajastamine, millega veel on võimalik ennetada ja pidurdada laiksuste ja jahukaste laiemat levikut. T1 pritsimine on alus edasisele taimede vastupanuvõimele haiguste vastu, seega oluline on kasutada fungitsiidide korralike kulunorme!

INPUT on kõikidest fungitsiididest ainus, mis töötab tõeliselt teravilja silmlaiksuse vastu, seega Input oleks väga sobilik valik otsekülvi ja minimeeritud harimisega põldudele ning põldudele, kus teravilja eelviljaks on olnud teravili.

Input tõrjub efektiivselt jahukastet, silmlaiksust, helelaiksust lehtedel, kõrreliste võrklaiksust ja äärislaiksust. Input mõjub juba olemasolevatele haigustekitajatele ning samal ajal liigub süsteemselt taimes ja kaitseb uusi taliteraviljalehti ja -võrseid uute nakkuste eest.

INPUT kulunorm on 0,8-1,0 l/ha. Juba tugevasti haigestunud põldudele soovitame kasutada kõrgemat kulunormi.

INPUT TRIPLE on eriti tugev fungitsiid just jahukaste vastu, omades väga tugevat ennetavat, kuid samas ka haigust pidurdavat mõju jahukaste haigustekitajatele. Lisaks tõrjub Input Triple väga tõhusalt laiksusi nii nisul kui taliodral ja rukkil.

Soovitame valida Input Triple jahukastele vastuvõtlikele sortidele ning põldudele, kus on näha kas sügisest pärit või juba tekkinud uut jahukaste nakkust.

INPUT TRIPLE kulunorm on 0,75 l/ha.

Input ja Input Triple kuuluvad Bayer´i 2020.aasta kampaaniatoodete hulka. Iga liiter loeb ja võib tuua Sulle auhinna! Uuri lisa SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960