23. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Belgia põllumees kündis puruks NATO kütusejuhtme

Üleeile õhtul jäi põllul adrale ette NATO peakorteri halduses olev kütusejuhe, maha voolas 350 000 liitrit lennukikütust ning kardetakse suurt põhjavee reostust.

Nüüd on päevakorral, kes maksab keskkonnakahjustuse likvideerimise eest, NATO ametnikud on avaldanud selleks valmisolekut. Põld on igatahes rikutud, vahendas Helsingin Sanomat. Koristustööde arve peab maksma NATO, leidsid ajakirjanduse teatel kohalikud poliitikud. Kahjusumma on hetkel veel selgitamisel. Erinevatel hinnangutel tuleb teisaldada 10 000-20 000 kuupmeetrit pinnast.

Brüsselis peakorterit pidaval sõjalisel alliansil on rohkelt oma kommunikatsioone, sealhulgas torujuhtmeid, mille täpsed asukohad ei ole avalikud. Konkreetne maaomanik oleks siiski pidanud juhtme olemasolust teadma, teadmatu oli aga ilmselt põllul tegutsenud farmitööline. Problemaatilisemad on just vanemad torujuhtmed, kuna need ei olnud ka algselt pandud kuigi sügavale ja erosioon on aastatega õhendanud neid katvat pinnakihti. Taolisi juhtumeid on Belgias ka enne olnud.

Seekord käis sündmuspaigas Saint-Symphorienis Monsi linna lähedal ka uurimist juhtiv Belgia kaitseminister Pieter De Crem. Purunenud toru teenindab Florennes` lennuväebaasi Namuris, rääkis AFP-le NATO esindaja. Belgia peab võõrustajana võtma vajalikud meetmed "ning siis esitama meile arve," rääkis ametnik. NATO-l on kokku 5100 km torujuhtmeid, neist 800 km Belgias, mis toimetavad kütust liitlaste lennubaasidele Lääne-Euroopas. Belgia Valloonia piirkonna keskkonnaministri Benoit Lutgeni sõnul on probleem üldisem, sest 50 aastat vanade torujuhtmete ümber vajub pinnas kokku, suurendades riski just taolisteks õnnetusteks põllutööde käigus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960