9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaettevõtjad saavad seekord toetust kuni 1,6 miljonit

Eesti maaelu arengukava raames finantseerivad Euroopa Liit ning Eesti riik mittepõllumajanduslikke väikeprojekte. Toetussumma ühe taotleja kohta on kuni 1,56 miljonit krooni.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder allkirjastas Eesti maaelu arengukava 2007–2013 maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetuse määruse muudatuse, millega luuakse võimalused mittepõllumajanduslike väikeprojektide toetamiseks.

Toetuse eesmärk on maapiirkonnas tegutsevate ettevõtjate elujõulisuse ja jätkusuutlikkuse suurendamine ning sellega uute ja paremate töökohtade loomisele kaasaaitamine, teatas ministeerium. Maaelu mitmekesistamise väikeprojekti toetussumma ühe taotleja kohta on kuni 1,56 miljonit krooni.

Toetuse määr on kuni 50% toetatava tegevuse investeeringuobjekti maksumusest sõltuvalt investeeringuobjekti tegemise asukohast. Käesoleva aasta augusti ja septembrikuusse kavandatud väikeprojektide taotlusvooru eelarveks on planeeritud 185,7 miljonit krooni. Meetme seitsme aasta kogu eelarve on ligikaudu 1,12 miljardit krooni, mis on 75% ulatuses finantseeritud Euroopa Liidu poolt ning 25% ulatuses Eesti riigieelarvest.

Toetatavateks tegevusteks on ehitise rajamine ja hoone parendamine, majutusteenuse osutamiseks uue voodikoha rajamine, hoone parendamine ja uue majutusruumi sisustamine vajaliku materiaalse põhivaraga ning masina ja seadme ostmine ning paigaldamine. Toetatava tegevuse osana on võimalik toetust taotleda ka turu-uuringuks, infokandja ja jaotusmaterjali koostamiseks, veebilehe loomiseks ning riigisisesel messil osalemiseks, omanikujärelevalveks ning litsentsi, patendi või kasuliku mudeli ostmiseks.

Toetust saavad taotleda mikroettevõtjad sh põllumajandustootjad. Muuhulgas toetatakse ka bioenergia tootmist turustamise otstarbel, kus taotlejaks võib olla ka väikese ja keskmise suurusega põllumajandustootja.

Maaelu mitmekesistamise toetuse väikeprojektide aprillis 2008. aastal toimunud taotlusvoorus määrati 295 taotlejale investeeringutoetust kokku 295 miljoni krooni eest. Maaelu mitmekesistamise toetuse suurprojektide detsembris 2008. aastal toimunud taotlusvoorus määrati 37 taotlejale investeeringutoetust kokku 121,4 miljoni krooni eest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960