15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK tegi Kehra vabrikule erandi

Kuigi Kehra paberivabrik on Riigimetsa Majandamise Keskusele kümneid miljoneid kroone võlgu, jätkab RMK võlgnikule toormetarneid - RMK selline käitumine ärritab teisi metsatööstusettevõtteid.

"Riigiettevõte RMK peaks kõiki ettevõtteid võrdselt kohtlema," rõhutas ASi Repo Vabrikud juhatuse esimees Tiit Kolk. "Teiste tähtaega ületanud võlgnikega on RMK käitunud resoluutselt - kuni võlg pole ära makstud, siis materjali ei saa." Kolk täpsustas, et kui neil oli eelmise aasta kevadel raha maksmisega probleeme, siis RMK tarne praktiliselt seiskus. "Saime paari kuu jooksul taas maksegraafikusse ja puidutarned jätkusid," ütles Kolk ja lisas, et kindlasti nõuab RMK toormeostjatelt ettemaksu või pangagarantiid.

Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi võlgnevus tekkis 2008. aasta teisel poolel.

Liiga tähtis klient

"RMK, teiste Eesti metsaomanike ja haket tootvate ettevõtete jaoks on puiduturu madalseisu ajal eluliselt tähtis säilitada Horizoni kui ainsa paberipuidu ostja olemasolu," põhjendas RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi, miks nad on jätkanud tarneid Kehra vabrikule. "Horizoni võlanõue on tagatud hüpoteegiga RMK kasuks, samuti on võla tasumiseks sõlmitud maksegraafik ning Horizon tasub jooksvaid intresse."

Horizonile puiduhaket tarniva OÜ Rein Paul juhataja Rein Mölderi kinnitusel on paberivabrik neile pidevalt võlgu olnud umbes aasta aega. "Kui tähtajaks pole ära makstud, siis oleme mõned korrad ka tarned katkestanud, kuni raha laekub," rääkis Mölder. "Tegelikult on paljudega samad probleemid - raha kauba eest liigub viletsalt."

RMK surve võib suureneda

ASi Sakala Saeveski, ASi Vara Saeveski ja ASi Rait juhid kinnitasid, et neil pole olnud probleeme RMKga ning puidutarned RMKst sujuvad. ASi Balcas Eesti tegevjuht Indrek Palumaa tunnistas, et neil on teinekord mõni maksetähtaeg päev-kaks üle läinud, kuid nad on kohe RMKga ühendust võtnud ja puidutarneid pole kinni keeratud.

Mis puudutab aga RMK ja Horizoni kokkulepet, siis siin võib Palumaa sõnul pilt muutuma hakata. "Mida enam puiduturg taastub ja paberipuu hind tõuseb, seda suuremaks võib minna RMK surve Horizonile," lausus Palumaa.

Kommentaarid

Ashwani Sharma, Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse esimeesVõlgnevus RMK-le tekkis seoses nõudluse langusega välisturgudel, tellimuste puudumise tõttu olime sunnitud tehase isegi 2008. aasta lõpus mõneks ajaks seiskama. Võlgu jäime RMK-le kahe kuu puidutarne eest. RMK oli nõus meile puitu võlgu tarnima, sest sel ajal oli Horizon ainuke paberipuu tarbija - paberipuidu järele puudus nõudlus isegi sadamates.

Ehkki jooksvalt teenime iga kuu kasumit, oli 2008. aasta teisel poolel ja 2009. aasta esimesel poolel tekkinud auk niivõrd tõsine, et kõikide võlgnevuste likvideerimine võtab aega. Kui eelmise aasta keskel oli meie võlasaldo (sealhulgas aegumata nõuded) tarnijate ees võrdne meie 11 nädala käibega, siis tänaseks on see kahanenud 6 nädala käibeni.

Praegu oleme aga turul taas jõuliselt tagasi - meil on tellimusi pooleks aastaks ette ja tänavune aasta peaks prognooside kohaselt tulema viimase kümnendi edukaim.

Daago Rubli, ASi Natural juhataja

Riigimetsa Majandamise Keskus kohtleb ettevõtteid ebavõrdselt, kui jätkab Horizonile suurest võlast hoolimata puidutarneid. Meil jäi eelmise aasta sügisel RMK-le maksetähtaega ületanud võlga umbes miljon krooni üles ja RMK katkestas kohe tarned. Kui olime võla likvideerinud, hakkasime taas puitu saama. Lepingu kohaselt saame praegu RMKst haaba ja okaspuud kokku umbes 2000 tihumeetrit kuus. Maksetähtaeg on 30 päeva, samuti peab olema garantiikiri mahu ulatuses.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960