Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõige usinam munemine käib Harjumaal

Eesti kanad munesid 2012. aastal ühtekokku ligi 175 miljonit muna, suurem osa Eesti munadest toodetakse kolmes maakonnas.

Suurim munatootmine oli 2012. aastal Harjumaal, kus kanad munesid 51% kogu Eesti munatoodangust, järgnesid Valga- 25% ja Põlvamaa 16%-ga. Kõige aktiivsemad munejad olid eelmisel aastal Valgamaa kanad, kes munesid keskmiselt igaüks 304 muna. Kõige vähem munesid aga Järva- ja Võrumaa kanad – vastavalt 99 ja 79 muna kana kohta. Keskmine munatoodang ühe kana kohta oli Statistikaameti esialgsetel andmetel 278 muna, mis on viimaste aastate suurim.

Munapaanika tõi tühjad letid

Kokku oli aga eelmise aasta munatoodang 9 miljoni muna ehk 5% võrra väiksem kui 2011. aastal. Üheks mõjuteguriks oli 2012. aasta algusest kehtima hakanud täiustatud puuride nõue munakanade puuris pidamisel. Sarnaselt eelmistele aastatele oli munatootmine suurim teises kvartalis, mil nõudlus seoses ülestõusmispühadega kasvab. 2012. aasta pühade eelsel ajal jõudis ka Eestisse Tšehhist ning Saksamaalt alguse saanud “munapaanika”, mis vaatamata hinnatõusule tõi poodides kaasa tühjad munaletid.

Kanamunade tootmine käis PRIA põllumajandusloomade registri andmeil eelmine aasta kokku 59 ehitises – 15 ehitises munesid puuris peetavad kanad, 7 ehitises õrrekanad, 27 ehitises vabalt peetavad ja 10 ehitises käis mahepõllumajanduslik tootmine.

Import ekspordist suurem

Kõigist Eestis toodetud kanamunadest ligi 27 miljonit tükki ehk üle 1700 tonni läks ekspordiks. Kõige rohkem, ligi 67% munadest eksporditi Lätti, aga näiteks 3,6 miljonit muna müüdi ka Saksamaale ja 1,1 miljonit muna Hollandisse. Kanamunade import ulatus aga enam kui 74 miljoni kanamuna ehk 4000 tonnini ning kõige rohkem mune toodi Eestisse Lätist – umbes 45 miljonit muna ehk 60% kõigist sisse toodud kanamunadest.

Aktiivselt importis tegelikult kogu Euroopa Liit – kolmandatest riikidest toodi üle 35 000 tonni mune, mis on 75% rohkem kui eelmisel aastal. Olulisemad impordi päritoluriigid olid USA (40% kogu impordist) ja Argentiina (28% kogu impordist). Euroopa Liidu munaekspordi maht kolmandatesse riikidesse oli 2012. aastal üle 185 000 tonni, mis on 15% vähem kui aasta varem. Peamised sihtriigid olid Jaapan (36% kogu ekspordist) ja Šveits (23%).

Artikel põhineb aruandel „Põllumajandussektori 2012. aasta ülevaade“,

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960