Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väetiselaoturi tööd hinnatakse reaalajas

AXMAT on esimene lahendus, mis mõõdab reaalajas ja automaatselt väetiselaoturi tööd ja seadistab automaatselt laoturit punkris oleva väetise liigi ja väetamisriba laiuse järgi.

Tegemist on esimese täppissüsteemiga, mis kasutab mikrolainel töötavaid andureid ja võimaldab väetiselaoturi tööd automaatselt juhtida. Väetiselaoturi ketta kohal olevad mikrolaineandurid salvestavad kontaktivabalt kettapositsiooni ja muudavad automaatselt väetisevoo laiust tänu punkri pöörlevale põhjale ja muudetavale etteandeavale.

Väetamise käigus jälgitakse pidevalt punkti, kuhu väetis punkrist ketaslaoturile langeb. Uudne seade, mis automaatselt seadistab väetiselaoturi tööd vastavalt nõutud väetamistsoonile võimaldab saavutada paremaid tulemusi võrreldes traditsiooniliste seadmetega ja ei nõua väetamiskatse tegemist põllul. Väetisevoo pidev jälgimine ja reguleerimine võimaldab ka koheselt reageerida muutustele väetise konsistentsis või ilmastikutingimustes. Kõik see suurendab väetamise tõhusust, vähendab heitmeid ja kulusid ning tõstab saagikust. Süsteemi eelised leidsid kinnitust ka Prantsuse katseinstituudis Irestea läbiviidud katsetel.

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960