Autor: Kaisa Gabral • 23. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teor: Vene sanktsioonid löövad rängalt lehmi ja lüpsjaid

Põlluvara ASi juhi Vello Teori sõnul mõjutavad Vene sanktsioonid kõige rohkem lüli viimast otsa – lehmi, sigu ja lüpsjaid. Poliitikud ja ettevõtjad elavad selle perioodi üle.

"2013 oli veel kuldaeg - toodangul olid korralikud hinnad ja ekstreemsusi ei paistnud kuskilt. Me oleme mõjutatavad põllumajandusest ja selle käekäigust. Alates eelmise aasta augustist on põlumajandus väga ärevas seisus," rääkis ettevõtte tegevjuht  Vello Teor.

Põlluvara AS oli Äripäeva kõige kasumlikumalt müüvate töötajate topis teisel kohal. Ettevõtte kasum ühe töötaja kohta oli 2013. aastal 2,3 miljonit eurot ning ettevõttes töötas kolm inimest.

See, kuidas nende sektoril hakkab minema sel aastal, sõltub Teori sõnul paljuski poliitikast ja poliitikutest. "Kui majanduse piiramine sellisel moel jätkub, siis midagi ilusat siin näha ei ole. Ma mõtlen põllumajanduse sektorit, kuid see mõjutab kahtlemata ka tervet majandust, olgugi et põllumajanduse osakaal ekspordist on vaid 10-15%. Ida turu äralangemine mõjutab põllumeest väga oluliselt. Lisaks on praegu ka maailmaturul teravilja- ja rapsihinnad väga madalad," rääkis Teor murekohtadest.

Seda, kuidas oma töötajaid raskel ajal motiveerida, Teor öelda ei osanud, kuid lisas muheldes: "Meid motiveerib see, et oskame oma tööd kõige paremini. Kui oleme korra asjaga alustanud, siis ega me nii lihtsalt loobu."

Ta märkis, et riigi poliitikas peaks solidaarsus olema suurem. "Täna maksab kogu sanktsioonipoliitika kätte lehmadele, sigadele, lüpsjatele ja karjakutele. Nemad on lüli viimane ots, nemad kannatavad. Nende õlgadele ongi kogu raskus laetud. Kõik teised - tootjad ja poliitikud ise - elavad selle perioodi rahulikult üle, neil pole häda midagi. Solidaarsust rohkem käesolevasse aastasse!" rõhutas Taer.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960