Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis avastati uus sääseliik

Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna ja Tartu Ülikooli teadlaste poolt avaldati hiljaaegu uuring, milles kirjeldati teadusele uus sääseliik Eestis, kes sai nimeks Neuratelia salmelai.

„Uus liik inimesi ei ründa ja tema vastsed toituvad seentest,“ rääkis Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna juhataja kt Olavi Kurina. Liik kirjeldati Alam-Pedja looduskaitsealalt püütud materjali põhjal, kuid tema teadaolev levila ulatub Põhja-Soomeni. „Olukorra teeb huvitavaks ja intrigeerivaks asjaolu, et morfoloogiliselt hästieristuva liigi siiani sekveneeritud DNA järjestused ei erine kuigivõrd lähisliigi omadest,“ selgitas Kurina, lisades, et samas artiklis kirjeldatud teise selle sääseperekonna liigiga, N. jabalmoussae (Liibanonist) on olukord aga vastupidine: väliselt väga sarnased liigid eristuvad hästi geneetiliste tunnuste põhjal.

Eestist ei kirjeldata uusi putukaliike just igapäevaselt, aga kokku on seda viimase pooleteise sajandi jooksul juhtunud üle 50 korra, nendest ligi kümmekond on kirjeldatud Eesti päritolu teadlaste poolt. „Viimati kirjeldati Eestimaal ringilendavat või sibavat putukat teadusele uuena ligi 15 aastat tagasi,“ lisas Kurina.

Uuringu tulemused avaldati rahvusvaheliselt juhtivas zoosüstemaatika ajakirjas ZooKeys:

http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=5115

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960