Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MES toetas seakatku leviku riski vähendamiseks 121 seakasvatajat

MES toetas 121 väikese seakasvatuse omanikku, kes soovisid tegevuse lõpetada seniks, kuni seakatku riski vähendamiseks kehtestatud bioohutusnõuded on täidetud.

„Bioohutusmeetmete range järgimine seakasvatustes on ainus viis, kuidas tõkestada seakatku levikut ja hoida ära suuremat kahju seakasvatussektorile. Läbi Maaelu Edendamise Sihtasutuse antava toetuse said väiksemate karjade omanikud võimaluse seakasvatusest väljuda, sest vaid mõne sea omanikule tähendanuks uute bioohutusnõuete täitmine ebamõistlikult suurt investeeringut,“ ütles MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Samas pole kohta kompromissiks, sest bioohutusnõudeid mittetäitev seakasvatus on oluline riskiallikas ka teistele seakasvatajatele.“

MES toetas väikese ja keskmise suurusega ettevõtjaid ja eraisikuid, kes soovisid seakarja likvideerida ja lõpetada seakasvatamise seniks, kuni seakatku oht on möödas või karmistunud bioohutusnõuded täidetud. Toetust maksti 1 €/kg elussea kohta, kuid mitte rohkem kui 4000 eurot ühe taotleja kohta.

Kokku esitas 121 seakasvatajat MESile 133 taotlust 498 sea kohta ning toetusi maksti välja enam kui 45 000 euro ulatuses. Taotlusi esitati 12 maakonnast, enim taotlusi tuli Pärnumaalt (30 taotlust) ja Põlvamaalt (29 taotlust). MES maksis toetusi omavahenditest.

Lisaks andsid MESi konsulendid perioodil 6. august - 10. detsember kahe tunni ulatuses tasuta nõuannet 101 seakasvatajale, kellele pakuti välja lahendusi kriitilises olukorras toimetulekuks. Nõu anti põllumajandusettevõtjatele ja eraisikutele, kes tegelesid sigade pidamisega põllumajandusloomade registri andmetel ning soovisid teavet sigade Aafrika katku  ennetamiseks vajalike bioohutusmeetmete kohta. Enim nõustati seakasvatajaid Pärnumaal (29) ja Järvamaal (22).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960