Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKIs aretati kaks uut teraviljasorti

Uus talinisu 'Ruske' (keskel)
Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut
2017. aasta detsembris võeti sordilehte Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) aretatud uus talinisu 'Rukse' ja kaer 'Kusta'.

Uus talinisu sort 'Ruske' on saagikas, varajane, väga hea talvekindlusega, värvunud pea ja ogateravikega. Uus kaerasort ’Kusta’ on suure saagipotentsiaaliga nii tava- kui ka maheviljeluses ning keskmisest lühema kasvuajaga.

Nisu ’Ruske’

"2016. aastal andis uus talinisu 'Ruske' nii Jõgeval kui ka riiklikes majanduskatsetes kahekümne ühest katses olnud sordikandidaadist parima saagi. Vaatamata sellele, et 2016. a oli üle Eesti talinisul suured talvekahjustused, oli 'Ruske' väga hästi talvitunud. 'Ruskel' on Eesti tingimustesse väga sobiv kasvuaeg – see saab koristusküpseks sordiga 'Ada' samaaegselt," ütles uue sordi aretaja Reine Koppel.

Küpsetuskvaliteedilt ei ole Ruske nii tugev kui 'Ada', kuid siiski keskmise kuni hea proteiini- ja kleepevalgu sisaldusega. Võrreldes teiste riiklikus sordikatsetuses olevate sordikandidaatidega oli 'Ruske' 2017. a erinevates katsekohtades 2–6 proteiini ja kleepevalgu rikkama sordi hulgas. 'Ruske' on suure teraga ja keskmise mahumassiga. Kõrre pikkus on olenevalt aastast ja kasvukohast olnud 'Adast' 5-10 cm lühem.

Viljakamates tingimustes ja suurema lämmastikväetise koguse puhul võiks 'Ruske' kasvatamisel kasutada ka kõrretugevdajat. Samamoodi peaks kõrgema lämmastikväetise foonil kasvatades kasutama haigustõrjet. 'Ruske' tuleks koristada peale küpsuse saavutamist esimeses järjekorras, et vältida langemisarvu halvenemist.

'Ruske' aretamist alustati 1999. a, mil tehti ristluskombinatsioon nr 90 (vanemad Miturum 3385 ja 'Kalle'). Ligi 15 aastase aretusperioodi jooksul sai selle ristluse järglaskonnast väga hea talvekindluse ja hea saagipotentsiaaliga sort. 2015. a taotleti 'Ruske' sordina registreerimist ning sordilehte võtmist ning kahe aasta katsetulemuste põhjal registreeriti see sordina ja 2017. a detsembris toimunud sordivaliku komisjoni otsuse põhjal võeti ka sordilehte.

Kaer ’Kusta’

Uus kaerasort on keskmisest lühema kasvuaja ja suure saagipotentsiaaliga nii tava- kui ka maheviljeluses. ’Kustal’ on keskmisest lühem kõrs, valge tera, avapööris, poolpüstised pöörise külgharud. Uuel sordil on suur 1000 tera mass, keskmine või väiksem terade sõklasus. Mahumass ja terade proteiinisisaldus on keskmised. ’Kusta’ on hea vastupidavusega kaera kroonroostele.

Aretajad soovitavad külvata uut sorti varakult, keskmise külvisenormiga.

Uue kaerasordi ’Kusta’ aretajad on Ilmar Tamm, Ülle Tamm, Pille Sooväli.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960