Autor: Põllumajandus.ee • 10. september 2019

CLAASI tehnika abil varuti rekordkogus silo

CLAASI tehnika abil varuti rekordkogus silo.
Foto: Konekesko Eesti AS
Järvamaal tegutsev Väätsa Agro on osa kontsernist Trigon Dairy Farming Estonia, mille Eesti piimafarmidele kuuluvad 3600 lüpsilehma, lisaks noorkari ja üle Eesti 8000 hektarit haritavat maad. Kontserni 3600 lüpsilehmast 2300 asuvad Väätsa Agros ja pool kontserni maavaldustest on Eesti suurima lüpsikarjafarmi ehk Väätsa Agro hallata. Märkimisväärne osa ettevõtte masinapargist on CLAASi tehnika.

Täienduseks ettevõtte senistele masinatele ostis Väätsa Agro tänavu Konekeskost võimsa CLAAS TORION 1914 rataslaaduri ja CLAAS CARGOS 9600 sööda kogurkäru. Miks selline valik sai tehtud?

CLAAS tõi TORIONi turule 2017. aastal. See on esimene rataslaaduri seeria, mis on mõeldud üksnes põllumajanduses kasutamiseks. 1914 on suurim TORION, tippmudel, mis on eelkõige mõeldud just suurtele põllumajandusettevõtetele, kes vajavad kõige rohkem võimsust, jõudlust ja juhtimismugavusi. Selle mudeli kallutuskoormus on 12,4 tonni, standardvarustuses on jahutussüsteem DYNAMIC COOLING ja lisavarustuses automaatne kahepidise ventilaatori süsteem juhuks, kui tuleb töötada väga tolmustes tingimustes.

Küsisime ettevõtte juhilt Margus Mullalt, kuidas on masinad end õigustanud. Tema sõnul ollakse CLAAS TORIONi rataslaaduriga väga rahul. „See on end meie jaoks igati ära tasunud. Masin on hea, tal on võimsust, jõuab teha tööd ja ära teha tõsted. Kasutame seda ka silotallamisel, tänu millele suutsime sel aastal varuda rekordilise päevakoguse silo, ligikaudu 1600 tonni. Eelmiste aastate rekord jäi 1200–1300 tonni piiresse. Kui ei oleks TORIONi olnud, ega siis ei oleks ka sellist päevarekordit teinud. Nii suure võimsusega rataslaadurit ei ole meie majapidamises varem kasutusel olnud. Tegemist on hea universaalse masinaga,“ ütles Muld.

Otsiti võimast masinat. Margus Muld lisas, et ettevõttes on juba mõnda aega olnud kasutuses CLAASi SCORPIONi teleskooplaadurid ning neid kasutatakse praegugi, aga et Väätsa Agros on tõstetöid nii palju ja maht suur, vajati juurde veel võimsamat masinat. Viimane CLAASi teleskooplaadur SCORPION 9040 töötas Väätsa Agros 23 000 tundi. 2014. aastal Konekeskost ostetud kaht teist SCORPIONi teleskooplaadurit kasutatakse veel praegugi, samuti on kasutuses veel üks uus laadur. „Toimetavad väga hästi, nuriseda ei saa,“ sõnas ettevõtte juht.

Sel aastal ostis Väätsa Agro juurde ka uue CLAASi kogurhaagise CARGOS 9600. „See on põhu kogumiseks väga hea, nn „sööb“ põhku paremini ja kiiremini sisse. Ka nugade vahetus on sel koguril parem ja CLAASiga saab põhku koristades kiirusena kätte 20–23 km/h. CARGOSe juures tahaksin eraldi välja tuua ideaalse koormakatte. Kõigil haagistel võiks olla selline kate, see on väga kiire ja toimib väga hästi. Paraku jääb see haagis meie jaoks aga juba praegu väikseks.“

Niitmisel kasutab Väätsa Agro juba teist hooaega CLAASi niidukit DISCO 1100 ning 2017. aastal soetati ka uued 900 seeria CLAAS AXIONi traktorid. Margus Mulla väitel ollakse ka nende masinatega väga rahul. Kolmandat hooaega aga on ettevõttes kasutusel ka CLAASi silohekseldi JAGUAR, millega suudetakse aastas valmistada 50 000–55 0000 tonni silo.

CLAAS AXION seeria traktoreid saab näha töös 20. septembril Olustvere TMK õppetalu põldudel toimuval põllupäeval.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960