Autor: Põllumajandus.ee • 21. jaanuar 2020

Maaelukomisjon algatab eelnõu Peipsi kalurite probleemi lahendamiseks

Riigikogu maaelukomisjoni eilsel istungil otsustati algatada kalapüügiseaduse muutmise seaduse eelnõu, et lahendada Peipsi järvel rääbise ja tindi püügiga seotud probleemid.
Peipsi rääbis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Maaelukomisjoni esimehe Tarmo Tamme sõnul on muudatuse eesmärgiks rääbise ja tindi aastasaagi kehtestamine kast- ja tindimõrdadele Peipsi järvel, mis võimaldab jaotada püügi koormust ühtlasemalt püügihooaja vältel ja annab stabiilsuse püüdjale saak määratud koguses välja püüda.

„Muudatus on olulise tähtsusega Peipsiääre kaluritele, kus on enam kui 30 rääbise ja Peipsi tindi püügiga tegelevat ettevõtet ja 100 kalurit. Seadusemuudatus võimaldab ettevõtetel kalapüüki paremini planeerida püügi hooaja jooksul,“ ütles Tamm. Ta selgitas, et Peipsi tindi püügi hooaeg võib teoreetiliselt kesta umbes kuu aega ning rääbisepüük on lubatud poolest juunist poole augustini. Kui lubatud saak on kehtestatud püügivahendi kohta, on kaluril kindlus see saak välja püüda niivõrd kuivõrd püügihooaeg paindlikkust võimaldab. „Sektorile on stabiilsus vajalik ja oluline,“ toonitas Tamm.

Ta selgitas, et muudatusega on võimalik Peipsi järvel sisse viia samasugune püügikorraldus nagu Pärnu maakonnas räime kastmõrra püügil. Aastasaak kastmõrra kohta on Pärnu maakonnas kehtestatud 2014. aastast. Tegemist on individuaalkvootide süsteemiga analoogse põhimõttega, ettevõtjal on püügivahendi kohta kindel kvoot. Muudatustega täiendatakse kalapüügi korraldamise sätteid, mis võimaldaks Peipsi järvele kehtestada rääbise ja Peipsi tindi püügiks aastasaagi püügivahendi kohta.

Kalapüügiseaduse muutmise eelnõu puudutab kalapüügikorraldust Eesti sisevetes, mida Euroopa Liit ei reguleeri.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960