Autor: Põllumajandus.ee • 7. september 2020

Teadlased lahendavad toiduainetööstusele olulisi arendusküsimusi

Eesti Teadusagentuur toetab järgmise kolme aasta jooksul üheksat teadusprojekti, mis tegelevad toiduohutuse ja -kvaliteedi tagamise ning toidutoorme kõrvalsaaduste osadeks lahutamise ja väärindamisega.
Uuritakse kuidas piima väärindada.
Foto: Pixabay

„Eesti toiduainetööstuse arendushuvid ja kohalike teadusasutuste paljud uurimisteemad on seni olnud nõrgalt seotud. Selleks, et toidutootjad suudaks tulevikutrendidega kaasas käia, on vaja kõrgetasemelist teadus- ja arendustegevust, mis toetaks innovaatilist tootearendust ja uute tehnoloogiate väljatöötamist. Samuti on vaja tipptasemel spetsialiste ja tihedamat arenduskoostööd ettevõtete ja teadusasutuste vahel. Sellele kõigele loodame ResTA programmi toel kaasa aidata“ selgitas Eesti Teadusagentuuri programmijuht Indrek Tulp.

ResTA programmi toel tegelevad teadlased järgmise kolme aasta jooksul teravilja ja piima väärindamise, toidu säilivusaja pikendamise, taimsete valkude, toidutootmise kõrvalsaaduste kasutusvõimaluste uurimise ning kohalikest saadustest globaalselt uudsete toodete tootmiseks vajalike uusimate tehnoloogiate arendamisega. Teadusrühmad tegutsevad Tallinna Tehnikaülikoolis, Eesti Maaülikoolis, Tartu Ülikoolis, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogiate Arenduskeskuses (TFTAK) ja BioCC OÜ-s.

„ResTA programmi on võetud projektid, mille tulemustel on suur lisandväärtus ja ekspordipotentsiaal. Lähtutakse rohepöörde aluseks olevatest biomajanduse põhiprintsiipidest, arvestatakse süsiniku ringluse tasakaalu saavutamise ja kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamise vajadusi,“ selgitas TFTAK-i nõukogu esimees Aavo Sõrmus.

Programmi „Ressursside väärindamise alase teadus- ja arendistegevuse toetamine“ ehk ResTA kaudu tellitavate toiduvaldkonna uuringute eelarve on kokku 3,7 miljonit eurot, mille katab Eesti Teadusagentuur Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti riigi eelarvest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960