Swedbanki toiduainetööstuse stressitestis otsiti vastuseid küsimustele, kui tundlik on sektor sisendhindade kasvu suhtes ning milline mõju on investeeringutel põhivarasse. Testi tulemus on mõtlemapanev ning toidutööstuse ettevõtetel tasub oma jätkusuutlikkuse teemad tulevikuperspektiiviga üle vaadata.

- Oliver Olt, Swedbanki toidutööstuse sektori juht
- Foto: Swedbank
Toiduainetööstuse kvartaalset investeeringute statistikat jälgides näeme, et tänavu esimesel poolaastal vähenes investeeringute maht võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 16%. Tänavu on investeeritud samas tempos kui 2022. aastal, mil peamine fookus oli kiiresti kasvavatel sisendhindadel, nagu toorainete ja energia hinnad, ning tööjõukuludel.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Biotehnoloogia iduettevõte ÄIO kaasas riskikapitalifondide kaudu 6,1 miljonit eurot. Eesmärk on Eestisse rajada demotehas, et toota puidu- ja põllumajandusjääkidest keskkonnasõbralikke õlisid ja rasvu, mis on alternatiiviks toiduainetööstuses massiliselt kasutatavatele õlidele.
Saaremaal Kärla külas toimetab maailma ainuke furtsellaraanitootja Est-Agar, kelle toodang rändab nii kodumaise marmelaadi kui ka Jaapani näokreemi sisse.
Piimatööstus Valio Eesti siseneb ka kohukeste turule ja investeeris 2 miljonit eurot, millest veidi rohkem kui pool läks Tartu külje all asuvasse Laeva tehasesse kohukese tootmisliini rajamiseks.
Uue pakkeliini käivitamisega lõpetas Nõo Lihatööstus ämbrite kasutamise ning võtab järk-järgult kasutusele uudsed keskkonnasõbralikumad pakendid, mille tulemusel suureneb ka toodete säilivusaeg.
Põllumajandus ei pruugi olla esimene valik, mis tööotsingutel pähe tuleb. Ometi töötab Scandagras inimesi, kes ei vahetaks seda valdkonda millegi vastu. Miks? Sest siin saab teha tähenduslikku tööd, tunda end väärtustatuna ja kuuluda meeskonda, kus valitsevad usaldus ja ühtsus.