Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas muutis uus kuivati ühe talu tööprotsesse?

Kuidas muutis uus kuivati ühe talu tööprotsesse?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Alaveres Anija vallas asub Jüriöö talu, mille näol on tegemist tuntud teraviljakasvatajatega. Juba kaheksa aastat on pidevalt ümber ehitatud, parendatud ja täiendatud ka talu tehnikaparki – ikka selleks, et leida parimaid lahendusi efektiivsemaks põlluharimiseks.

Jüriöö talu uuest Chief kuivatist räägib lähemalt Jüriöö talu peremees Tiit Jüriöö.

Kuidas muutis uus kuivati teie elu? 

Uue kuivati vajadusele hakkasin mõtlema 2015. aasta rekordsaakide tõttu, kui pidin ca 1500 tonni kuivatama mujal ja teada oli, et ega uued rekordsaagid ka tulevikus tulemata jää. Sellel aastal oli uuest kuivatist mulle palju abi, ei pidanud oma vilja tonnigi mujale kuivatamisele viima, vaid sain isegi teistele ca 3000 tonni jagu kuivatusteenust pakkuda.

Eks kõik need kuivati soetamisega seotud otsused saidki tehtud kuni 2015. aasta sügiseni kestnud ilmastikust tulenevate raskuste põhjal. Tänavune ekstreemne sügis on kõikide kuivatite puhul toonud esile puudusi ning loomulikult ei oleks saanud ka kuivati valmistajad nii ekstreemseid olusid ette näha - kuni 35% niiskusega ei olnud probleeme, kuid kuivatama peab ka 45–50% niiskusesisaldusega uba, rapsi, 38% niiskusega nisu. Selline sügis näitab veel kord, kas müüja mure lõppeb kuivati müügiga või soovitakse ja tahetakse otsida sellel aastal ja ka hiljem tekkida võivatele probleemidele lahendusi.

Sellest tulenevalt peab alati ka ostuotsuse langetama sellise müüja kasuks, kes suudab, oskab ja tahab oma klienti ka hiljem aidata. Mina arvan, et tegin õige otsuse. Agroeksperdi inimesed seda kõike suudavad ja kui nad ka ise hätta jääma peaksid, kuulavad nad ikka targemaid ja annavad probleemidest koheselt tehastele teada, et sealt juba täiendatud seadmeid ja abi saaks.

Tiit Jüriöö on tuntud teraviljakasvataja Alaverest
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

-Chief toodab kuivateid aastast 1961, peakontor USA-s.

- Chief kuivatid on tuntud oma hea sooritusvõime pärast. Selleks on väga oluline omada piisavat soojusvõimsust.

- Täielikult ilmastikukindlad - erinevates värvitoonides saadav väliskate, soojaõhukanal ning lagi kaetakse soojustusmaterjaliga.

- Universaalsed konstruktsioonielemendid – kõik elemendid on projekteeritud suurimaid kuivatimudeleid silmas pidades, kuid samadest komponentidest koostatakse ka väiksemad.

- Juhtimine läbi arvuti ja nutiseadmete. Kogu protsess on jälgitav üle võrgu mis teeb aitamise ja probleemide lahendamise lihtsamaks.

- Juhtprogrammi lihtsus ning mõistetavus igale kasutajale.

Vaata lisa: www.agroekspert.ee

 

 

 

 

Miks just selline kuivati? Mis on selle eeliseks teiste turul pakutavate variantide ees?

Kuivati tellimisel oli oluline tehniline lahendus, sobivus minu poolt välja valitud platsile, vastupidavus meie ilmastikule, kuivati võimsus, gaasikulu ühe tonni vilja kuivatamisele, järelteenindus ning loomulikult kuivati valmimine tähtajaks. 2015. aasta sügisel vastu võetud taotluste rahastamise otsused tulid 2016. aasta kevadel ja Agroeksperdi Chief kuivati kasuks otsustamisel sai määravaks vastavus kõikidele soovidele ja eeldustele, mis mul uuele kuivatile olid. Kindlasti ei oleks selle kuivati ostu toimunud ilma Swedbanki abita, kuid kuivati tasuvus on igati mõistlik – selleks, et investeeringud nulli saada, seadsin endale eesmärgiks viis aastat.

Eestis tegeleb Chief kuivatite müügi ja paigaldusega Agroekspert OÜ, kes omab pikaaegset kogemust kuivati- ning veskiprojektidega, pakkudes nii üksikuid seadmeid kui ka „võtmed-kätte“ projekte. Agroeksperdi poolt pakutavad Chief kuivatid on pärit Inglismaalt ning need on tõestanud end parima kuivatina Eesti heitlikes ilmastikutingimustes.

Eestis tegeleb Chief kuivatite müügi ja paigaldusega Agroekspert OÜ
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Huvi korral külastage Agroekspert OÜ kodulehte agroekspert.ee ning võtke kindlasti ühendust!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960