Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus • 30. juuli 2019

Talirapsi herbitsiid Belkar – peaaegu täiuslik

Corteva Agriscience esitles möödunud aastal talirapsi uut herbitsiidi BELKAR™, mis muutus otsekohe liidriks kõigi Leedus registreeritud selle segmendi toodete seas. BELKAR™ võib pritsida üksi või kasutada koos herbitsiidiga METAZAMIX™. Turul kasutati herbitsiidi BELKAR™ sagedamini segus koos METAZAMIX™ga.
Efektiivne lehtsinepi vastu

Pritsides herbitsiidisegu on soovituslik norm 0,25 l/ha BELKAR™, millele on lisatud 0,6 l/ha METAZAMIX™. Pritsitakse, kui talirapsil on 3–4 pärislehte ja umbrohi on tärganud ning kasvab aktiivselt. Kuna selle herbitsiidi toimeained Arylex™ Active ja pikloraam toimivad läbi lehtede ja neil puudub mullakaudne toime, siis on see eriti aktuaalne neil juhtudel, kui raps külvatakse otse kõrrele või kündmata põllule, kus mullapinnal on palju põhujääke.

Pärast pritsimist on toote toime nähtav juba mõne päeva pärast

Miks hindasid põllumajandustootjad BELKAR™ ja METAZAMIX™ herbitsiidisegu nii kõrgelt? Eelkõige laitmatu efektiivsuse tõttu – see segu hävitab sügisel põllul olulisemad ning probleemsemad kaheidulehelised umbrohud: karikakrad, moonid, madara, rukkilille, kurereha, vesiheina jt. Toode hävitab tõhusalt ka ristõielisi umbrohtusid – harilikku hiirekõrva ja põld-litterheina. Mitmeaastased katsetused näitasid, et BELKAR™ ja METAZAMIX™ segu on efektiivne isegi lehtsinepi ning põldrõika vastu, mis on mõnedel põldudel väga suureks probleemiks. Tähtis on ainult, et umbrohi ei oleks üle kasvanud.

Mulla niiskus ei ole toote efektiivsusele väga oluline. Toimeained toimivad lehtede kaudu, mistõttu hävitatakse hästi juba tärganud umbrohutaimed. Kui muld on niiske, siis on herbitsiidi toime veelgi tõhusam. Ja veel – mulla ettevalmistamise viis ei mõjuta toote efektiivsust. Ka ebaühtlaselt küntud muld ja väikesed ebatasasused mulla pinnal ei oma toote efektiivsusele olulist mõju. Toode toimib ühtviisi hästi kõikidel mullatüüpidel – nii kergematel kui raskematel ja ka palju orgaanikat sisaldavatel (turbarohketel) muldadel.

Tänapäeval valivad põllumehed üha sagedamini künnita mullaharimistehnoloogia – külvavad rapsi otse kõrrepõllule või kergelt kobestatud mulda. Sel moel püütakse vähendada töö- ja rahakulu ning samuti säilitada mullaniiskuse. Neis majandites on BELKAR™ ja METAZAMIX™ asendamatud.

Edasimüüjad Eestis: Scandagra ja Kevili

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751