22. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peagi tohib mööda kodupõldu sõita vaid juhiloaga

Riigikogu majanduskomisjon algatas oma tänasel istungil liiklusseaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu, mis välistab juhiloata sõitmise ka mööda kodupõldu, heinamaad ning metsavaheteed.

Majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas andis seaduse eelnõu täna ka riigikogule üle.

Klaasi sõnul täpsustatakse eelnõuga liiklusseaduse reguleerimisala, viivistasu aegumise regulatsiooni, alarmsõidukite märgutulede kasutamist, sõiduki valvega hoiukohta teisaldamise ja seal hoidmise tasumäärade kehtestamise aluseid, mootorsõiduki juhi tervisekontrolli tähtpäeva ja juhtimisõigusega seonduvaid üleminekusätteid.

„Näiteks, kuna tervisekontroll teostatakse enne juhiloa vahetamist, tekiks uuest aastast olukord, kus järgmise tervisekontrolli tähtpäev saabub mõned kuud või nädalad enne juhiloa kehtivuse tähtpäeva saabumist ning seetõttu peatub nende juhtimisõigus vahetult enne juhiloa kehtivusaja lõppemist,” selgitas Klaas.

Majanduskomisjoni esimehe sõnul võimaldab uus pakutav regulatsioon juhiloa kehtivuse viimase kuue kuu jooksul tervisekontrolli läbimise tähtaega ühitada juhiloa kehtivusajaga. „Ebamõistlik on juhtimiseõiguse peatamine vahetult enne juhiloa kehtivusaega lõppeva tervisekontrolli tõttu,“ ütles Klaas.

Samuti sätestatakse eelnõuga, et ka väljaspool teed sõidukit juhtides peab juhil olema mootorsõiduki või maastikusõiduki juhtimisõigus. Samuti ei tohi ka väljaspool teed mootorsõidukit või maastikusõidukit juhtides juht olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis.

Liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõu koostamisel on arvestatud õiguskantsleri, justiitsministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja siseministeeriumi ettepanekuid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960