Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säästva kalanduspoliitika heakskiitmine

Teisipäeval kiideti heaks ühise kalanduspoliitika reformipakett, mille eesmärgiks on peatada ülepüük ja millega kehtestatakse saagi merre tagasiheitmisele karmid reeglid. Uued ettekirjutused hakkavad kehtima ka teavitamisnõuetele. Reformipakett peaks ELi kalanduspoliitika senisest jätkusuutlikumaks muutma.

Kalanduspoliitika reform aitab võidelda ühise kalanduspoliitika teravaima probleemiga, milleks on ülepüük. Nüüdsest peab ELi Nõukogu iga-aastaste püügikoguste määramisel jälgima jätkusuutlikkuse põhimõtet, ütles raportöör Ulrike Rodust (S&D, DE).

Kõiki varusid tuleb tulevikus majandada maksimaalse jätkusuutliku saagikuse põhimõtte alusel. Kalurid ei tohiks püüda rohkem kui antud liik suudab aasta jooksul taastoota. Muudatuse eesmärk on viia kalavarude hulk jätkusuutlikust tasemest kõrgemale.

Ligi veerand kogu ELis püütavast saagist heidetakse merre tagasi. Seda tehakse tavaliselt seetõttu, et püütud kalad on liiga väikesed või ebasobivat liiki. Suurem osa tagasi heidetud kaladest sureb.

Selleks, et peatada saagi tagasiheitmine, mis ei ole hetkel keelatud, peavad kalalaevad uute reeglite kohaselt vähemalt 95 protsenti püütud saagist maale tooma.  Nõue rakendub vastavalt graafikule järk-järguliselt alates aastast 2015. Parlament võitles selle nimel, et võimalikult suur osa saagist maale tagasi toodaks ja saavutaski tagasiheitmise peaaegu täieliku keelustamise.

Reformiga uuendatakse paljusid ühise kalanduspoliitika reegleid. Muuhulgas tuleb säästva püügi põhimõtet rakendada ka ELi kalalaevadel, mis tegutsevad väljaspool ELi territoriaalvett. Kolmandate riikide vetes tohib püüda kasutamata jäänud varude ülejääke. ELi riikidele, kellel on liiga suure püügivõimsusega kalalaevastikud, võivad hakata rakenduma sanktsioonid nagu ELi kalandustoetuste vähendamine.

Uute teavitus- ja turustamisreeglite kohaselt tuleb tarbijaid paremini informeerima hakata, muuhulgas tuleb neid tulevikus teavitada kalapüügi piirkonna või püügivahendite kohta.

Edasised sammud:

Enne  seaduste avaldamist ELi Teatajas, peavad liikmesriigid veel andma oma ametliku heakskiidu vastu võetud teise lugemise seisukohale.

Loe lisaks:

Vastuvõetud tekst (ÜKP) (vajuta kuupäeval 10.12.2013)

Vastuvõetud teksti (turukorraldus) (vajuta kuupäeval 10.12.2013)

Video arutelust (vajuta kuupäeval 09.12.2013)

Video pressikonverentsist (vajuta kuupäeval 10.12.2013)

Taustainfo ÜKP reformi kohta

Raportöör Ulrike Rodust (S&D, DE)

Raportöör Struan Stevenson (ECR, UK)

Ülevaade menetlusetappide kaupa: ühine kalanduspoliitika

Ülevaade menetlusetappide kaupa: turukorraldus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960