Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministrid: Tänane ÜPP pole kriisideks piisavalt valmis

Tänane ÜPP pole kriisideks piisavalt valmi
Foto: Postimees/Scanpix
Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrid arutlesid eile, 5. septembril Tallinnas Kultuurikatlas toimunud mitteametlikul kohtumisel riskijuhtimismeetmete üle ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tulevikus.

Kohtumisel jõuti järeldusele, et tänane ÜPP pole kriisideks piisavalt valmis ning põllumehi ei tohiks jätta riskide maandamisel üksi.

Kohtumist juhtinud maaeluministri Tarmo Tamme sõnul peab ÜPP pakkuma põllumehele tööriistu, mis aitavad parandada valmisolekut kriisideks ning parandavad avatud turu tingimustes põllumeeste konkurentsivõimet.Lisaks leidsid ministrid, et üle tuleks vaadata kriisireservi süsteem ning süsteemi jõustamine tuleb muuta kiiremaks ja paindlikumaks. Arvati, et riskijuhtimismeetmed peavad võimaldama arvesse võtta liikmesriikide eripärasid. Samuti oldi ühisel nõul, et otsetoetustel on oluline roll põllumajandussektoris stabiilsete sissetulekute tagamisel.„Seda näitas ka viimane kriis, kus just otsetoetused aitasid paljudel põllumeestel kõige keerulisemad ajad üle elada,“ rõhutas maaeluminister Tarmo Tamm.Mitteametliku kohtumise peateema oli „Riskijuhtimine: efektiivsete riskijuhtimisvahendite võimaldamine põllumeestele pärast 2020. aastat.“ Kohtumisel osalesid 28 Euroopa Liidu liikmesriigi delegatsioonid ning Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi, Euroopa Nõukogu sekretariaadi, COPA-COGECA (Professionaalsete Põllumajandusorganisatsioonide Komitee ja Põllumajandusühistute Konföderatsioon) ja CEJA (Euroopa noortalunike katusorganisatsioon) esindajad. Lisaks aruteludel osalemisele avanes külalistel võimalus tutvuda ka Eesti toidu, kultuuri ja loodusega.Samal ajal koos põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametliku kohtumisega toimus Tallinnas ka Euroopa Liidu põllumajanduskomitee eriesindajate istung, kus arutleti Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika lihtsustamise teemadel (Omnibusi määrus).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960