Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 28. november 2019

Prillid peas hea unelda - silme ees vaid ilus karjamaa

Moskva külje all, Ramensky rajoonis asuv, RusMoloko piimafarm viib läbi huvitavat katset – nende lehmad kannavad virtuaalreaalsuse prille. Tegu on esimese sellelaadse katsetusega maailmas.
VR-peakomplektidest näevad loomad pidevalt lopsakat karjamaad.
Foto: Moskva piirkonna põllumajanduse ja toiduainete ministeerium

VR-peakomplektidest näevad loomad pidevalt lopsakat karjamaad, selline vaatepilt peaks suurendama nii karja üldist emotsionaalset meeleolu, kui ka piimaandi.

"Virtuaalreaalsuse arhitektid lõid arvukate uuringute põhjal ainulaadse suveväljade simulatsiooniprogrammi, mis näitas, et lehmad tajuvad värvispektris paremini punaseid kui rohelisi ja siniseid toone," tõi projekti uudsuse ja olulisuse välja Moskva piirkonna põllumajanduse ja toiduainete ministeerium. „Uuringud on näidanud, et lehmade keskkonnatingimused võivad mõjutada toodetud piima, parandades selle kvaliteeti või suurendades selle kogust.“

Nii valmistas arendajate meeskond loomaarstide ja piimatootmiskonsultantide abiga lehmade jaoks mõned ülisuured VR-prillid. Nad kohandasid inimversioone lehmade erineva peakuju ja nägemise järgi. Ja mida need lehmad oma uute VR-prillidega kogesid? Metsik, laiuv väli suvepäikese all - lehma (virtuaalne)paradiis!

Olenemata aastaajast ja kohast on vaade ilus.
Foto: Moskva piirkonna põllumajanduse ja toiduainete ministeerium

Siiani pole selge, kas prillid on aidanud piimatoodangut suurendada - selleks on vaja täiendavaid uuringuid. Kuid esimene test näitas loomadel ärevuse vähenemist ja karja emotsionaalse meeleolu suurenemist.

Eeldatavasti tehakse täiendavaid ja põhjalikumaid katseid, et näha, kas muudatused parandavad ka piima kvaliteeti. Esialgsed tulemused on Moskva põllumajandusministeeriumi andmetel näidanud igal juhul positiivseid tulemusi.

Vene piimatootjad pole ainsad, kes lehmade heaolu parandavad. Ka meie oma piimafarmides mängib mahe muusika või põleb meeloluvalgus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960