Autor: Põllumajandus.ee • 11. september 2020

BASF: aeg planeerida talirapside kasvureguleerimist ja teraviljade umbrohutõrjet

Viimase aja heitlikud ilmaolud pole lasknud koristust lõpetada ega ka talivilja külvidega tegeleda. Ilmaprognoos järgnevaks nädalaks on optimistlikum. Seniks tasubki mõelda läbi, mida ja kuidas ka taimekaitses edaspidi teha.
Talirapside kasvufaasid on hetkel äärmiselt erinevad.
Foto: BASF

Mõtteid talirapside kasvureguleerimise ja ka teraviljade umbrohutõrje kohta jagavad BASF Agro spetsialistid.

Taliraps

Talirapside kasvufaasid on hetkel äärmiselt erinevad. Piirkonniti erinesid sademete hulgad augusti esimeses pooles kordades. See tingis olukorra, kus paljud külvid tärkasid ebaühtlaselt ja väga pikka aega. Väga palju on taimede kasv sõltunud ka külvitehnoloogiast, mullaharimisviisist ning sordivalikust. On põlde, kus rapsil on juba 7-8 pärislehte ning kasvureguleerimine juba tehtud. Samas on põlde, kus raps alles idulehtedes.

Kes kasvatavad Clearfield tehnoloogial talirapsi, siis tasub meeles pidada, et parim aeg herbitsiidi kasutamiseks on enne, kui taimede lehed maapinna ja umbrohud ära katavad. Vajadusel võib Clamox`it ja Cleravo`t julgelt segada nii leheväetiste kui ka kasvuregulaator-fungitsiididega.

Kindlasti tekib küsimus, kuidas teostada kasvureguleerimine olukorras, kus osa taimi on juba 5. pärislehes, aga mõned alles 2. pärislehes. Sel puhul tasub teha otsus valdava enamuse taimede kasvufaasi põhjal. Kulunormi valikul peab arvestama lämmastiku taset, eelvilja mõju ja sordi omapära. BASF-i soovitus on kasutada kasvureguleerimiseks kasvuregulaator-fungitsiid Caryx`it 0,2 liitrit või Juventus 90`t 0,15 liitrit iga pärislehe kohta kui taimede kasv on olnud tänaseks hetkeks intensiivne ja taimedel rohkem kui 5 pärislehte ning tegu tavahübriidsordiga. Põldudel, kus taimede kasvufaas hetkel veel arengus tagapool ja kasvureguleerimiseni aega, on soovituslik kasutada Caryx`it kulunormiga 0,15 liitrit või Juventus 90`t 0,1 liitrit iga pärislehe kohta.

Taliviljad

Kuigi hetkel on vihmaste ilmade tõttu külvitöö teostamine keeruline, on esimesed külvid juba mõnelpool tärganud. Siinkohal on sobilik meelde tuletada, et sügisene herbitsiidide kasutamine võimaldab kultuurtaimedel sügisel konkurentsivabas keskkonnas paremini areneda.

Talioder tärkamas.
Foto: BASF

Lisaks laialeheliste umbrohtude tõrjele on parim aeg just sügisel tõrjuda kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas ja rukki-kastehein. Käesolev aasta tõestas väga hästi, et põldudel kus sügisel oli korralik umbrohutõrje teostatud, polnud kevadel vaja kiirustada pritsimistega, mis säästis kultuurtaimi keerulistes oludes lisastressist. BASF-i soovitus on kasutada Flight Forte`t teravilja 1-3 lehe faasis 1,5-2,5 l/ha. Kui põldudel esineb kõrrelisi umbrohtusid, tuleb kasutada maksimaalset lubatud kulunormi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960