Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Hea talivilja saagi eelduseks on tugev juurestik ja terve taim 

Taimekasvatuse stimulaator Albit on neljanda põlvkonna fungitsiid, mis mitte ei ravi taimi, vaid väldib nende haigestumist. 

Albit on bioloogist päritolu taimekasvatuspreparaat kolme põhilise omadusega:  antistressant, taimede kasvustimulaator ja immuunsuse tõstja, mis suurendab taimede vastupanu võimet kuivusele ja haigustele.

"Albitit kasutades suurendab saagikus keskmiselt 16,6%, rapsil kuni 43%  ja lisaks annab ta võimaluse hoida kokku kulutusi väetistele 10-30%. Seda kõike tänu oma innovaatilisele toimeainele, mida ei ole vastu panna teistel kasvustimulaatoritel," kommenteeris Albiti maaletoojaettevõtte OÜ Eharik juht Arvi Villemson põllumajandus.ee veebile.

Albiti toimeaineks on tema sõnul polü-beta-hüdrosüülõli hape, mida valmistatakse pinnases elavatest bakteritest Bacillus megaterium ja Pseudomonas aureofaciens. Looduses stimuleerivad need bakterid taimede kasvu ja kaitsevad neid haiguste eest. Preparaadi kasutamine mõjutab Villemsoni sõnul oluliselt mulla mikrofloora paranemist ning parandab taimede võimet toitainete omastamisel, juurestiku arengut ning tõstab immuunsust haiguste vastu. Albit loetakse neljanda põlvkonna fungitsiidiks, mis mitte ei ravi taimi, vaid väldib nende haigestumist.

Albitil on see omadus, et ta tõstab teravilja proteeiini ja kleepvalgu sisaldust ning reeglina saab põllumees selle tulemusena kõrgema sordi toiduvilja ning rapsi puhul tõuseb lisaks saagikusele ka seemnete õli sisaldus.

Talivilja saagi võtmeküsimus on tugev juurestik ja terve taim. "Taliviljade saagikused on reeglina suvivilja omast vähemalt kolmandiku kõrgemad ja heal juhul isegi rohkem. Hea saagi eelduseks on aga ka hoolitsus taimede eest," märkis Villemson.

Juuresoleval pildil on näha, kuidas mõjub talivilja juurestikule kasvustimulaator Albiti kasutamine. Juurestik on tugevalt arenenud, see on nagu põõsas võrreldes kontrolliga. Senised Albiti kasutajad võivad Villemsoni sõnul kinnitada, et visuaalsel vaatlusel on arenenud juurestik üks Albiti omadusi, mis kohe silma hakkab ja see loob eeldused ka taimede heale talvitumisele ja saagile.

Albitit kasutatakse reeglina lisana puhtimis- ja pritsimissegus. Kui puhtimisvõimalust ei ole, siis tuleks kasutada pritsimissegu varases kasvufaasis. Albiti kõige suurem kasumlikkus avaldub just rapsi kasvatamisel, sellele järgnevad teraviljad. Albiti kulunorm on reeglina 40ml/ha kohta ehk ca 5 eurot. 

Taliviljade kevadisel hooldusel tuleks Albitit lisada kohe esimesele väetamisele vedelväetisega või esimesele pritsimissegule. See annab vilja kasvule eriliselt hea stardi.

Ei ole olemas halba külviaastat, kui kasutad Albitit!

 

Albiti maaletooja: OÜ Eharik, e-post: [email protected], tel: +372 51 64 640.

Vaata lisa: www.albit.ee

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960