Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriis on sundinud piimatootjaid kulusid kokku tõmbama

Kriis on sundinud piimatootjaid kulusid kokku tõmbama
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti piimatootjad on kriisi tõttu olnud sunnitud otsima võimalusi kulude kokkuhoiuks ja piimatootmise omahind langes möödunud aastal 15,6% võrreldes aasta varasemaga, selgub täna toimuvaks Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja Piimafoorumiks valminud analüüsist. Siiski on piima turuhind olnud madalam tootmise omahinnast.

„Kui siiani võisime piimatootjate jaoks väga raske aastana esile tuua 2009. aastat, mil igale toodetud piima tonnile tuli keskmiselt 20 eurot peale maksta, siis 2015. aasta oli veelgi raskem, sest vaatamata suurele kulude kokkuhoiule tuli iga toodetud tonni kohta peale maksta juba keskmiselt 22 eurot,“ selgitab Piimafoorumiks valminud kogumikus Maamajanduse Infokeskuse põllumajandussektori majandusanalüüsi osakonna juhataja Marju Aamisepp.

„Kuigi piimatootjad on palju pingutanud, et tootmiskulusid kokku tõmmata, siis on turuhind olnud pikka aega madalam piima tootmise omahinnast. Selle valguses on tervitatav uue valitsusliidu kava taastada tuleval aastal põllumajandustootjatele üleminekutoetuste maksmine ning pingutada selle nimel, et kriisiabi piima- ja sealihatootjatele makstakse välja võimalikult kiiresti uue aasta alguses. Need on vajalikud sammud tootjate kindlustunde taastamiseks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.Eesti piimatootjatel on suhteliselt kõrge laenukoormus – üldine võlakordaja ulatus mullu keskmiselt 41%-ni. Seejuures oli võlakoormus suurem üle 100 lehmaga ettevõtetel (kuni 48%) ja suhteliselt vähem oli kohustusi vähem kui 100 piimalehmaga väiksematel tootjatel (kuni 24%).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960