Börs: nisu ja rapsi hind langeb

Börs: nisu ja rapsi hind langeb
Börs: nisu ja rapsi hind langeb

Nädala börsiuudised: talinisu on edukalt talvitunud - Venemaa nisukahjud minimaalsed, Ukrainas kehvem olukord; toidunisu hinnalangus jätkub; rapsiseemnete hind odavneb, sest prognoose tõstetakse; Commerzbank: parim panus on kakao; nafta hinnad hakkasid uuesti tõusma.

Talinisu on edukalt talvitunud

Euroopa Komisjon prognoosib, et nisu saagikus peaks eelmise aastaga võrreldes järsult kasvama, sest talinisu on jõudnud suuremate kahjustusteta kevadesse, vahendab agrimoney.

„Üldiselt on uue hooaja väljavaated paljulubavad,“ teatas Euroopa Komisjon. „Talinisu on üldiselt heas seisus, vaatamata sellele, et jaanuaris ja veebruari esimeses pooles tabas Kesk- ja Ida-Euroopat ekstreemselt külm ilm.“

„Veebruari teises pooles ja märtsi alguses on Lääne-Euroopa temperatuurid olnud eriti leebed,“ lisas Komisjon. „Külmetust on vähe olnud.“

Prantsusmaal, mis on ELi suurim nisutootja, on hiljutised vihmad parandanud mulla olukorda. Talv oli aga küllaltki kuiv. Sademeid on Prantsusmaal olnud alates detsembrist tavapärasest tunduvalt vähem. Talinisu kuiv ilm pole aga mõjutanud, teatas Komisjon.

Venemaal kahju minimaalne, Ukrainas kehv olukord

„Venemaal olid talvekahjustused minimaalsed,“ ütles Komisjon. Samas hoiatati, et Ukraina teravili on veidi negatiivses olukorras.

„Järgmiste nädalate olukord määrab ära selle, milline on Ukraina talviste teraviljade väljavaade,“ teatas Komisjon.

Euroopa Komisjon prognoosib, et pehme nisu saagikus saab Euroopa Liidus olema 6,02 tonni hektarilt (baseerub pikaajalistel trendidel). See tähendaks, et eelmise aastaga võrreldes kasvab saagikus 7,7 protsenti.

Prantsusmaa saagikus peaks kasvama 35 protsenti – eelmise aasta võrdlusandmed on lihtsalt väga madalad, sest riiki tabasid paduvihmad, mis kahjustasid saaki.

Hinnalangus jätkub

Toidunisu hind langes Euroopas 2,1protsendi võrra 163,75 euroni tonnist. Viimasel ajal on hinnad kiiresti langenud, sest erinevad analüüsifirmad on tõstnud (nt Coceral ja Strategie Grains) Euroopa nisutoodangu prognoose. Sellele on kaasa aidanud ilmastikuolude paranemine.

Toidunisu hind
Toidunisu hind

USAs kallines maisi hind 0,7 protsenti ja nisu odavnes 0,2 protsenti. Kummagi buššel maksis nädala lõpuks vastavalt 3,59 ja 4,22 dollarit. Sojaubade hind kukkus 2,2 protsenti ning buššeli eest tuleb välja käia 9,615 dollarit.

Rapsiseemnete hind langeb, sest prognoose tõstetakse

Põllumajandustoormetega kauplev Belgia ettevõte Coceral prognoosib, et ELi rapsiseemnete toodang ulatub 2017. aastal 21 miljoni tonnini. Võrreldes eelmise prognoosiga tõsteti ootusi 427 000 tonni võrra.

Strategie Grains ootab suuremat taastumist ning prognoosib, et toodang ulatub 21,6 miljoni tonnini. Ettevõte on tõstnud nii saagikuse kui ka külvipinna prognoosi.

Euroopa Komisjon aga prognoosib, et rapsisseemnete toodang ulatub lausa 22,1 miljoni tonnini ja külvipind lausa 6,62 miljoni tonnini.

Saagiootuste kasv on pannud rapsiseemnete hinna langema. Sellel nädalal odavnes rapsiseemnete hind 1,7 protsenti ja tonn maksab 395,5 eurot. Veebruari keskel saavutatud tipust (426 eurot tonnist) on hind kukkunud üle 7protsendi.

Rapsi hind
Rapsi hind

Commerzbank: parim panus on kakao

Commerzbank teatas, et pehmete toorainete hulgast on kõige parem panustada kakaole. Kohvi ja suhkru osas on pank negatiivselt meelestatud.

„Langus on liialdatud,“ kommenteeris pank kakao hinnalangust, mis viis tonnihinna eelmisel kuul 1881 dollarini. Tegemist on üheksa aasta madalaima hinnaga (spothind). 2015. aasta lõpus saavutatud tipust odavnes kakao lausa 45 protsenti.

Commerzbanki analüütikud teadvustavad, et 2016-2017 hooajaks prognoositakse väga suurt kakaotoodangut. Samas ei ole nad nõus, et kakaoturg on järgmistel aastatel ülejäägis.

„Me oleme selle osas skeptilised. Me ei usu, et taolised prognoosid on õigustatud,“ teatas pank ja lisas, et Elevandiluuranniku kakaotootjatel on probleeme, mis võivad pikaajalist tootmist negatiivselt mõjutada.

Kakao hind langes nädalaga 3,6 protsenti ja praegu tuleb tonni eest välja käia 2090 dollarit. Commerzbank prognoosib, et selle aasta viimases kvartalis tõuseb hind 2300 dollarini tonnist.

Kakao hind
Kakao hind

Kohvi hind (robusta) langes nädalaga 0,1 protsenti ja tonn maksab 2136 dollarit. Commerzbank prognoosib, et selle aasta lõpus kaupleb robusta kohv 2100 dollari juures tonnist.

Kooritud piima pulbri hind tõusis Euroopas 2,7 protsenti ja tonn maksab 1720 eurot. Eelmisel nädalal toimus ka GlobalDairyTrade oksjon, kus piimahinnad tõusid 1,7 protsenti. Üldiselt on praegu piimahinnad aga langemas.

Nafta hinnad hakkasid uuesti tõusma

Nafta hinnad hakkasid sellele nädalal tõusma, sest investorid muutusid OPECi kokkuleppe pikendamise osas optimistlikumaks, vahendab Reuters.

Brenti toornafta hind tõusis 3,5 protsenti ja WTI lisas 4,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 52,68 ja 50,18 dollarit.

„Tundub, et nafta on leidnud toetuspinna 50 dollari peal,“ teatas ANZ Bank reedel. Kauplejad ütlesid, et OPEC ja Venemaa pikendavad aina suurema tõenäosusega tootmiskärbete lepet, mis peaks aitama nafta hindadel tõusta.

Tõsi, USA kildanafta firmad on oma tootmist suurendanud ning see nullib osati OPECi kokkuleppe ära. Selle tõttu pole turg ka veel tasakaalustunud. Lisaks sellele kahtlustatakse, et Venemaa ei pea kokkuleppest kinni.

Samas loodetakse, et olukord on peagi paranemas. „Investorid usuvad aina enam, et Venemaa hakkab koostööd tegema ning OPEC pikendab oma lepingut ka juunis,“ ütles maaklerfirma AxiTraderi strateeg Grec McKenna.

95 Rotterdami bensiini hind tegi eriti järsu hüppe ning kallines nädalaga 11 protsenti 551,2 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Bensiini hind

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised